Вместо да ремонтират кабинета, депутатите си спомнят за 10 ноември

2295
Вместо да ремонтират кабинета, депутатите си спомнят за 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Без премиера Бойко Борисов депутатите подхванаха ремонта на правителството.

Припомняме, че днес (10 ноември) те ще гласуват оставката на Николай Петров като министър на здравеопазването и назначаването на Кирил Ананиев на негово място. Петров подаде оставка на 30 октомври, след като bTV излъчи репортаж, че като шеф на Военномедицинска академия той е възложил обществени поръчки за над 1 млн. лева на фирми на зет си.

Липсата на премиера обаче ядоса социалистите.

"Червеният" депутат Филип Попов поиска министър-председателят да дойде в пленарна зала. Каква по-важна работа има, недоумява социалистът

Председателят на парламента Димитър Главчев обеща да се свърже с Борисов. Малко по-късно докладва, че Борисов е зает със Съвет по сигурността към Министерския съвет. Филип Попов поиска почивка, докато премиерът си свърши работата.

През това време законодателите се върнаха към спомените си за 10 ноември. Пръв започна Волен Сидеров. Той си спомни първите си статии, сети се за кръглата маса, за раждането на опозицията, за януарските митинги.

"Така демонтирахме тоталитарната система, че рухна държавата, заедно с мръсната вода изхвърлихме и бебето", изтъкна националистът. "Пълно щастие няма", убеден е Сидеров. Той настоя за обективен и спокоен анализ на прехода. Лидерът на "Атака" поиска да сме самостоятелни в мисленето си. "Да не допускаме грешките на прехода", иска още той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също отчете символната дата. Формалното осъждане на комунистическия режим не било достатъчно, според него. Той припомни насилствената смяна на имената по време на възродителния процес. "Не на реваншизма", призова Карадайъ.

Политическите партии не се сетиха за 10 ноември

Днес, 10 ноември, се навършват 27 години, откакто Тодор Живков е освободен от поста на генерален секретар на БКП. Тази дата е емблемати...

Той похвали българския етнически модел. Българският етнически модел не е даден, не е гарантиран, предупреди лидерът на ДПС. Този модел трябвало да бъде препотвърден. Партията нямала да е толерантна към шовинизма, национализма и разделението.

"Неоправдани са опитите трудните месеци от 1989 г. да бъдат ревизирани и върху тях да се наслагват оценките за последвалите неблагополучия на прехода", заяви от своя страна "червеният" депутат Валери Жаблянов в декларация от името на група.

„Би било обективно, че българското общество заедно с управляващата дотогава партия проявиха необходимия разум, необходимия баланс, необходимата историческа отговорност и успяха да избегнат най-опасните, най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполагаше. Премина се към мирния преход към България. Това е основното постижение на политическите партии“, посочи той.

По думите му няма как от Прехода да бъде изолирана икономическата промяна, тъй като е била част от него. „Става въпрос за известната на всички приватизация“, допълни Жаблянов.

Според него историческата истина е, че тя е била приватизирана във второто правителство на десницата с министър-председател Иван Костов, с подценяване на материалните активи и осъществяването на форсираната приватизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика