За първи път: Дебат събра водещите петима кандидати за кмет на София. Кой какво каза? (СНИМКИ и ВИДЕО)

15096
За първи път: Дебат събра водещите петима кандидати за кмет на София. Кой какво каза? (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Основните кандидати за кмет на столицата взеха участие в новото издание на "Лигата на младите гласоподаватели".

В дебата за София се включиха кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян, избраникът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, левият кандидат Ваня Григорова, депутатът Деян Николов от "Възраждане" и бившият общински съветник от ДСБ Вили Лилков. Изданието на "Лигата на младите гласоподаватели" се проведе в Аулата на Софийския университет, а водещ бе журналистът от БНТ Надя Обретенова.

Като кмет бих управлявал с хората, а не въпреки тях, каза първият по ред на участието - кандидатът на "Възраждане" за кмет на София Деян Николов. Той отбеляза, че на първо място е нужна комуникация. Николов предвижда тримесечни срещи с младежи и браншови организации, защото най-добрите решения идват от хората, които се сблъскват с проблемите. За да има здраво общество, трябва да започнем да се интересуваме от политика, смята той.

„Ние трябва да започнем да се интересуваме от политика и това се възпитава в ранните години. Най-важното послание днес тук е, че вие трябва да разбирате колко е важно да се интересувате от политика, без значение кого ще подкрепите. Това е важно, за да имаме здраво общество и за да може онези всички задкулисни процеси да нямат такова голямо влияние в нашата политика“, каза още Деян Николов.

Още: Политолози: В дебата между Хекимян и Терзиев най-подготвен бе водещият

На въпрос от кандидата за кмет Васил Терзиев дали е "за", или "против" нощните заведения в "Студентски град", Деян Николов обърна внимание на проблема с наркотиците там. От тази гледна точка Студентски град трябва да влезе в някакви рамки, там трябва да има много сериозен контрол и да бъде ограничено наличието на нощни заведения във вида, в който са в момента, каза той. „Проблемът с наркотицитие е много по-голям, отколкото обществото си представя, ние не говорим за него, а Студентски град е Меката на този проблем“, категоричен бе той. На въпрос за кой от опонентите си би гласувал, ако не беше кандидат, Николов посочи от присъстващите на дебата Вили Лилков.

Младите и управлението

Важно е младите да бъдат включени във вземането на реални решения и в управлението на местно ниво, заяви на свой ред кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. „Смятам, че е изключително важно младите хора да бъдат включени във вземането на решения в общинската власт. Това може да се случи, има Консултативен съвет в Столичната община, но смятам, че той трябва да бъде разширен и в него да влязат много повече организации. Тогава с младите хора ще можем да комуникираме“, заяви кандидатът на ГЕРБ. Хекимян акцентира върху здравето на младите и обеща скринингови програми, масов спорт, кампании срещу наркотици, алкохол, насилие.

Хекимян не смята, че младежите не са активни избиратели и добави, че мнението им трябва да бъде зачитано от политиците. Бих гласувал за мъдростта и опита, за Вили Лилков, каза той на въпрос за кого би дал вота си, ако самият не е кандидат за кмет.

Нашият екип е млад и ние ще се борим младите да имат все по-голямо представителство в Столична община. Това заяви кандидатът за кмет на София на местната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)" Васил Терзиев. Той определи като изключително важно да се върне комуникацията в общината и младите хора да бъдат част от решенията, да присъстват в общинския съвет и да имат достъп до дирекциите, които касаят младежките политики.

Още: Терзиев v/s Хекимян: Позициите им по ключови теми за развитието на София

"Моят фокус би бил върху това какво би задържало младите хора, как да създадем такива възможности, че да не търсят реализация навън. Как образованието ни постоянно да вдига нивото, за да могат да намират причина да се реализират тук", заяви Терзиев и допълни, че голяма тема за него е гражданското образование. "Не е важно да създадем само успешни специалисти, но и отговорни граждани", изтъкна кандидатът за кмет на ПП-ДБ и „Спаси София“. „Когато имаме икономически просперитет, махаме поне една причина, заради която младите да си тръгнат“, заяви той. Попитан за кого би гласувал на изборите, той отговори: "Антон Хекимян - за да видя новия стандарт, за който говори".

За да останат младите в София и в България, София трябва да върне облика си на академичен град, каза кандидатът на МК "БСП за България" Ваня Григорова на предизборен дебат. "Студентски град е далеч от разбирането за кампус, той е много по-близо до облика на Слънчев бряг, за съжаление", коментира тя и добави, че това трябва да се промени, доколкото е възможно.

„Това, което се вижда досега, е, че когато Столична община има нужда от научен потенциал, анализи и доклади, тя се обръща към неправителствени организации, които са си сложили името „институт“, но не са към утвърдените институти в БАН. Това пренебрежение към българската наука ще бъде прекратено“, заяви тя. Според нея, общинската жилищна политика не съществува в столицата повече от 30 г., а тя е ключова за запазване на младите и привличане на кадри. „Ключово е младите хора да участват в политиката, а не да се дистанцират от нея“, смята още тя.

Григорова отбеляза, че за пръв път петимата основни опоненти за кметския пост се събират на едно място. На въпрос за кой от тях би гласувала, ако не беше кандидат, тя каза, че би заложила на човек, приоритизиращ нуждите на обикновения работещ човек. "Имате десет дни да ме убедите да гласувам за някой от вас", каза Григорова.

„Столична община има разработена стратегия за младите хора с хоризонт до 2027 година и има определени политики, които е следвала до момента“, напомни кандидатът за кмет на София на коалиция КОД (Д3, БДФ) Вили Лилков. Той уточни, че с екипът му смятат да я допълнят в четири направления – култура и доброволчество, връзки с висшите училища и БАН, спорт и социални дейности. В основите на умния град стоят преди всичко умните хора и първата моя задача като кмет ще бъде да привличам умни и образовани хора, които да получат много добри условия за работа и за живеене в Столична община“, каза още той.

„Заедно с Българската академия на науките и висшите училища ще изградим Институт за развитие на София по прогнозиране, проучване и решаване на проблемите на града“, каца още Вили Лилков, като допълни, че би въвел ежегоден конкурс за младите в дневния ред на общината, който да поощрява идеите им.

"Крайно време е София да помисли за голям нов студентски кампус", посочи Лилков и допълни, че има идея за програма за изграждане на жилища за научни работници и преподаватели. Той се обяви и за изграждане на културни центрове с модерни библиотеки по кварталите. Проф. Лилков обяви също, че ще запази преференциите за млади хора в градския транспорт и ще увеличи двойно капацитета на социалните домове за младежи в неравностойно положени. Попитан за кого би гласувал на изборите, той отговори, че винаги е гласувал за десни кандидати, без да назове име. "Винаги съм гласувал на принципа: Не на популизма и Не на левичарството в политиката", каза той.

„Големият проблем на Столична община е, че мисли мандатно. Мандат по мандат, бюджет по бюджет, крайно време е да разделим политиката на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни“, категоричен бе още Лилков.

Дебатът продължи близо два часа, а основна тема ще бъдат младежките политики и различните визии на кандидатите. Ще има и свободна трибуна за въпроси от публиката. Посещението на събитието бе свободно, но е необходима предварителна регистрация.

Кампанията се организира за трети път от Националния младежки форум (НМФ)Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП), а мотото на събитието тази година е: "Решавам, гласувам, въздействам".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика