Захариева поиска Албания да признае българското малцинство

3342
Захариева поиска Албания да признае българското малцинство
Снимка: БГНЕС

Външният министър на България Екатерина Захариева поиска Албания да признае българското малцинство. Този въпрос тя постави при срещата си с президента на Албания Илир Мета в Тирана.

"Приоритет на нашето председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани и да покажем това не само на думи - каза Екатерина Захариева. Захариева подчерта, че част от критериите, които трябва да покрие Албания, се отнасят до върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека. В тази връзка тя постави въпроса и за признаването на българското малцинство в Албания.

Желанието за български паспорти е опразнило албанско село

Требище е село в Североизточна Албания, изпразнено от жителите си, стремящи се да получат български паспорти, които да отворят вратата ...

Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, българското малцинство не е споменато.

"Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", каза Захариева.

Президентът Илир Мета обеща да проследи законопроекта в парламента и да съдейства за гъвкаво решение. "Никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин", декларира държавният глава на Албания пред българския външен министър.

Илир Мета разказа, че като тийнейджър се е занимавал с вдигане на тежести и се е възхищавал много на българската школа в този спорт. От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева припомни, че албанското Възраждане, довело до независимостта на страната, всъщност започва в България със създаването на албански дружества и издаването на вестници на албански език, които са функционирали с подкрепата на българските власти. Тя заяви още, че българският народ няма да забрави приноса на албанските преселници у нас за икономиката на новоосвободилата се българска държава в началото на миналия век.

Между България и Албания няма нерешени въпроси, пример сме затова как миналото не разделя, а свързва. Това заяви Захариева след проведена среща с външния министър на Албания Дитмир Бушати, предаде Фокус. „За мен е радост да съм тук. Искам да изкажа искрената подкрепа на България към Албания, която винаги сме давали, по пътя на вашата стратегическа цел, а именно членството в ЕС“, коментира Захараиева.

Рама очаква Албания да започне преговори за влизане в ЕС догодина

Албанският премиер Еди Рама заяви, че След една година Албания ще започне да преговоря за членство в Европейския съюз. „Нямаме д...

Тя подчерта, че приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани и то не само на думи. По думите й голям шанс за целия регион е, че в рамките на 2 години Съюзът ще бъде председателстван от четири държави, които подкрепят разширяването - България, Австрия, Естония и Румъния. Захариева припомни, че ЕС е съюз на ценности.

Вицепремиерът подчерта, че част от критериите, които трябва да покрие Албания, се отнасят до върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека. Тя допълни, че реформите си струват, тъй като членството в ЕС има пряк ефект върху доходите, инфраструктурата и финансовия растеж на страната.

„Поздравявам ви за това, което направихте в годините, напредъка в административната реформа, Закона за проверка на магистратие. Обнадеждена съм и от резултата на изборите, това показва, че ви подкрепят в реформите“, каза още тя. „Фактът, че вече има подадени оставки на съдии и прокурори говори, че Законът за проверка на допустимост на съдии и прокурори започва да работи. Убедена съм, че без работеща съдебна система няма добър икономически растеж“, поясни тя.

По думите й между двете държави има не лош стокообмен, но ако трябва да сме честни не е достатъчен. „Трябва всички заедно да работим, за да се свържем един с друг. Това ще даде широка перспектива пред бизнеса и гражданите. Коридор 8 е един от най-важните коридори за нас. Остава министерствата ни, които се заминават с транспорта да усвоят бързо средствата“, добави тя.

Вицепремиерът Захариева поясни, че между България и Албания няма нерешени въпроси. „Пример сме затова как миналото не разделя, а свързва. Пожелавам ви успех във формирането на новото правителство“, каза още Екатерина Захариева и уточни, че външните министри трябва да помагат на икономиката, хората и бизнеса да се свързва

Албания прие проектозакон за малцинствата, не признава българите

Албанското правителство на премиера Еди Рама прие проектозакона за защитата на националните малцинства, който в най-кратки срокове тряб...

На въпрос с какво България ще помогне на Албания в интеграционния процес, Захариева коментира: „Най-конкретно - включихме темата в приоритетите си. На 25 октомври ще има неформален Съвет по правосъдие и вътрешен ред в София. Темата ще е Западни балкани. На Съвета ще присъстват министрите на правосъдието и вътрешните държави, освен на ЕС и на 6-те държави от Западните Балкани. Това ще е възможност“. По думите й на съвета ще се обсъждат важните теми като борбата с организираната престъпност, човешките права, корупцията и др.

„Като председателстващ това не означава че можем ние да вземем решението, но включването на Западните Балкани като приоритет може през тези 6 месеца да даде сериозен тласък за този процес за всяка една от държавите. Те са с различно ниво на развитие. Каквито и усилия да помагаме ние, всичко е в ръцете на тези държави, доколко бързо ще напреднат с реформите и ще успеят да изпълнят критериите. Предложи ли сме съдействие с експертиза. Надяваме се бързо да започне и приключи процесът“, добави Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика