Законопроектът за частния фалит ще e готов след седмица

21449
Законопроектът за частния фалит ще e готов след седмица
Снимка: БГНЕС

Окончателните текстове на проекта за Закона за частния фалит ще са готови след около седмица. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на семинар в Сандански, предаде БГНЕС.

Плановете са били проектът на закон за индивидуалния фалит да бъде публикуван тази седмица на сайта на правосъдното министерство, но се оказало, че е необходимо още малко време за да се прецизира, включително и за финансовата обосновка.

"За първи път се прави такъв закон в България", каза правосъдният министър и подчерта, че те са проучили цялата европейска практика, посъветвали са се с банкери и всички възможни експерти. "Другата седмица най-вероятно към края ще може да имаме някакъв финален текст, който да представим публично", посочи тя.

Закон за частния фалит ни трябва, каза Диана Вакарелска, директор на дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти". Към момента работното заглавие на проекта е закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. Тя обясни, че законодателните идеи в момента предвиждат процедурата да минава през съда. Тя ще е кратка и простичка. Ще има регистър в Агенцията по вписванията.

Зинаида Златанова каза, че вече има изготвена стратегия за електронно правосъдие, готов е и законопроектът за Закона за съдебната власт в тази част. От министерството обаче няма да го внасят, докато ВСС не даде съгласие за стратегията. Кадровиците вече веднъж са я върнали с въпроси и бележки. МП са ги отразили почти всички и възнамеряват отново да я внесат.

Според МП електронното правосъдие може да се покрие и с парите по европейската солидарност. Така за ОП "Добро управление" за цялата съдебна система в момента има заделени 40 млн. евро. Според Златанова на финала на програмирането те би трябвало да станат и 60 млн. евро. По повод идеята за увеличаване на съдебните такси, от правосъдното министерство са категорични, че не е момент за увеличаване на такси в съдебната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика