Заповедта на Костова за Национален парк "Пирин" - с идея да не стане факт?

2163
Заповедта на Костова за Национален парк "Пирин" - с идея да не стане факт?
Снимка: Pixabay

Заповедта, с която служебният екоминистър Ирина Костова отмени решението си да няма екологична оценка за актуализирания план за управление на Национален парк "Пирин", представлява саботаж. С тази заповед се позволява безпроблемно обжалване в съда и в крайна сметка може да се стигне дотам, че изготвянето на екооценка да се забави значително, смятат "Зелени адвокати" - група, създадена заради делото "Странджа".

Според мнението на юристите Ирина Костова е трябвало да оттегли заповедта си на база на други членове на Административно-процесуалния кодекс (АПК) - или чл. 91, ал. 1, или чл. 156, ал. 1. В първия случай е посочено, че "в 7-дневен срок, а когато органът е колективен - в 14-дневен срок, от получаване на жалбата или протеста административният орган може да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорения акт, да го отмени или измени, или да издаде съответния акт, ако е отказал издаването му, като уведоми за това заинтересованите страни". Във втория случай пише, че "при всяко положение на делото със съгласието на останалите ответници административният орган може да оттегли изцяло или частично оспорения акт или да издаде акта, чието издаване е отказал". Костова обаче оттегля заповедта си на база чл. 6, ал. 4 от АПК: "От две или повече законосъобразни възможности органът е длъжен при спазване на ал. 1, 2 и 3 да избере тази възможност, която е осъществима най-икономично и е най-благоприятна за държавата и обществото. (1) Административните органи упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо. (2) Административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава. (3) Когато с административния акт се засягат права или се създават задължения за граждани или за организации, прилагат се онези мерки, които са по-благоприятни за тях, ако и по този начин се постига целта на закона".

Решението на екоминистъра за Национален парк "Пирин" ще бъде отменено

Решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова да не се прави екологична оценка на новия план за управление н...

Заради това, а и заради последното изречение в заповедта на Костова, "Зелени адвокати" смятат следното: "МОСВ дори е улеснило обжалването, защото публикуваното днес (7 март) решение № 27/6.3.2017 има съзнателно допуснати пороци - липсва посочено правно основание (вътре не е написано чл. 156, ал. 1 от АПК), липсват каквито и да било фактически основания". "Зелени адвокати" посочва, че ако заповедта е била отменена по чл. 91, ал. 1 от АПК, то обжалване на практика е нямало да може да бъде направено, защото става въпрос не за акт, който замества предишен.

В свой коментари във Facebook Тома Белев от "За да остане природа в България" коментира случилото се така: "Чудя се дали некомпетентността на МОСВ е присъща или нарочна? Видях заповедта, с която уж пращат плана на Пирин на екологична оценка - ще падне само с поглед в съда. Пак сме на същото положение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика