X
 
 

Община Русе проведе обществено обсъждане на програмата за околната среда

552
Община Русе проведе обществено обсъждане на програмата за околната среда
Снимка: Община Русе

Проведе се обществено обсъждане на програмата за опазване на околната среда на Община Русе за периода 2021-2027 г.

Актуалните проблеми по опазване на околната среда бяха представени на общественото обсъждане на Проекта на програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за периода 2021-2027 г. То се проведе в зала „Св. Георги“ на Областната администрация, а на срещата местната администрация беше представлявана от директора на дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров и началника на отдел „Екология“ Радостина Вуцова.

Русенци ще могат да участват в дискусия за прозрачността на местната администрация

Община Русе и Международният републикански институт (IRI) канят русенци на публично обсъждане на тема “Общината – по-близо ...

Планът на Програмата разглежда седем основни компоненти:

- въздух;

- води;

- почви и нарушени терени;

- отпадъци;

Над 1000 русенци споделиха визията си за града в следващите 7 години

Над 1000 анкети и повече от 80 проектни фиша са попълнили русенските граждани и организации във връзка с разработването на Плана за инт...

- защитени територии и защитени зони;

- шум;

- радиационен гама фон и атмосферна радиоактивност.

Анализите предлагат редица решения за опазване на околната среда, като за най-наболелия проблем - подобряване на качеството на въздуха, ще се работи в посока увеличаване дела на превозните средства в градския транспорт, ползващи електроенергия или алтернативни горива, за сметка на тези, задвижвани единствено чрез ДВГ, въвеждането на мерки за спазването на приетите норми за средногодишната и средноденонощната концентрация на ФПЧ10 и ФПЧ 2,5, както и постепенно преминаване към високоефективни системи за отопление.

По отношение на водоснабдяването интерес сред присъстващите граждани предизвика предложението за проучване на възможностите за ползване на дъждовната вода като ресурс. Предвидено е и да бъдат предприети мерки за намаляване на замърсяването на повърхностните и подземните води, както и оптимизиране на водоснабдителната мрежа.

Кметът на Русе награди бронзовата ни медалистка от Световното първенство по бокс за жени

Кметът Пенчо Милков се срещна с бронзовата медалистка на България от Световното първенство по бокс за жени в Истанбул Севда Асенова. Съ...

Възможностите за разделно събиране на специфични потоци отпадъци и предотвратяване образуването на нерегламентирани сметища чрез своевременни превантивни мерки са основните цели, залегнали в раздел Отпадъци. В Програмата е заложено и продължаване на непрекъснатия мониторинг на депата в съответствие с нормативните изисквания за недопускане на замърсяване на околната среда.

По време на представянето стана ясно, че през последните години на територията на Oбщина Русе се забелязва намаляване на замърсяването на земите и почвите. Разработват се програми за екологично земеделие и животновъдство, като се обръща голямо внимание на ограниченото използване на пестициди и торове в земеделието, включително и на използването на разрешени за растителна защита препарати. Мерките, които се прилагат за опазване почвата от замърсяване, включват недопускане палене на стърнища и следжътвени отпадъци, извършване на наторяване с течни, твърди торови маси и изкуствени торове при спазване на правилата за добри земеделски практики.

Основните препоръки за ограничаване нивата на шума в градската среда са за поддържане на настилките в добро експлоатационно състояние, залесяване на свободни площи и изграждане на озеленителни пояси.

Анализът на радиационния гама фон и атмосферната радиоактивност отбелязва, че не се наблюдава тенденция за повишаване на обемната специфична активност на естествените и техногенни радионуклиди в атмосферния въздух. Не са констатирани изменения над характерните за съответните райони стойности на специфичната активност на естествените и техногенни радионуклиди по отношение на необработваеми почви, както и не са установени замърсявания в повърхностните водни тела и седименти.

Основната стратегическа цел на Програмата е повишаване качеството на живот за жителите на общината и намаляване до минимум на риска за човешкото здраве, чрез непрекъснато подобряване на състоянието на отделните компоненти и фактори на околната среда. Подцелите акцентират върху най-важните екологични проблеми на общината, привеждане в унисон с националните и европейските приоритети, както и откриване на източници за финансиране - национални и международни програми, европейски фондове и др. В текстовете е залегнало и създаването на организация за насочване на силите на общинските и държавни органи, частния и държавен бизнес, граждански сдружения, научни организации и жителите на общината към изпълнение на заложените в плана приоритетни мерки или за предотвратяване на нови замърсявания.

Още от РУСЕ:

Русенски ученици избраха общински предприятия и отдели за летните си стажове

Услугата за споделени електрически скутери стартира в Русе

В Русе откриха международния тунинг фестивал "Маска" (СНИМКИ)

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

Русенци дадоха предложения за повишаване на достъпността на местната власт

Кметът на Русе алармира: Строителите от ВиК-проекта асфалтират директно върху калта

Кметът на Русе организира приемна и в село Хотанца

Нова система за управление на опашките заработи в община Русе

„Сцена под звездите“ отново ще радва Русе

На 4 юли е срещата на русенци с изпълнителите по Водния цикъл

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com