Ромите в Русе: Проблеми и добри примери

4035
Ромите в Русе: Проблеми и добри примери
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Ромското население в Русе още от социалистическо време е концентрирано предимно в кварталите: „Селеметя”, „Захарна фабрика - Тракция”, „Средна кула“ (жилищен район „Трите гълъба”). Голяма част от тях живеят затворено и бедно. Често в една къща живеят няколко семейства, обикновено с три, четири и повече деца. Община Русе полага усилия да подобри инфраструктурата на тези квартали по редица проекти. Обаче изградената система за сметопочистване чрез контейнери не винаги се използва по предназначение и отпадъци се виждат около тях.

Един от най-значимите проблеми, който оказва сериозни негативни ефекти за интеграцията на ромите в Русе е свързан с образованието на ромите.  Независимо от наличието на визия и на документи в областта на образователната интеграция, образователната система в Община Русе не успява да  обхване напълно ромите, което води до ниско ниво на грамотност, знания и умения. Статистиката и  различните изследвания показват че образователното равнище сред ромите е плашещо ниско в сравнение с другите етноси. Тревожна е тенденцията на непрекъснато увеличаване на неграмотността сред ромите. Делът на неграмотните роми на възраст от 15 до 64 години е висок. Децата на ромите рядко посещават предучилищни учебни заведения. Повечето ромски деца тръгват на училище, без да говорят добре български език и без основните знания и умения за справяне с учебния процес. Патриархалните норми за поведение на момичетата и жените също водят до ранно отпадане на момичетата от училище. Ромски деца от някои градски квартали и от села учат в обособени „ромски” училища, в които качеството е по-ниско.   

Жандармерия спря гневни протестиращи срещу ромски терор във Войводиново (ВИДЕО)

Стотици граждани се събраха на протест в пловдивското село Войводиново, след като двама роми пребиха 33-годишен военнослужещ, съобщи bT...

Друг важен проблем е здравеопазването и оказването на медицинска помощ. Ромите не могат да осигурят лечение на своите деца и близки. Рисковите фактори създават условия и повишават вероятността от възникване на заболявания. Сериозен проблем са инфекциозните заболявания. Пренаселеността на кварталите и жилищата силно затруднява изолацията на вирусоносителите и възникват епидемии. Сред младежите и децата се увеличават наркоманиите, което води до бум на хепатит В и С, повишава се риска от инфектиране с вируса на ХИВ, задълбочават се бедността в семействата с наркомани. Специфичен проблем при ромите е недостатъчните имунизации на децата и свързаните с това заболявания, които не се наблюдават сред българите.

Община Русе дава добър пример и е назначила двама здравни медиатори, които са роми. Единият е на трудов договор в държавно делегирана дейност „Други дейности по здравеопазването“, а другият е назначен по проект на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори”. Задачата им е да съдействат при профилактични дейности и кампании сред ромите в града и съдействие на нуждаещи се роми за достъп до здравна помощ. Проблемни при ромите са: високата заболеваемост, високата смъртност, по-малка средна продължителност на живота, по-висока обща и детска смъртност, ранни женитби, ранно раждане на първо дете, и др.

С общински средства са направени множество подобрения на съществуващата инфраструктура в кварталите на Русе и в селата на общината. Изпълнени са следните дейности: преасфалтирани са улици в кв. „Селеметя” и са монтирани енергоспестяващи улични осветителни тела; в ромската махала на с. Тетово е възстановено уличното осветление, като са монтирани същите улични осветителни тела; в жилищен район „Трите гълъба” в кв. „Средна кула” са изкърпени улиците и е почистено нерегламентираното сметище. В района са поставени контейнери за смет и е организирано сметосъбирането.

В рамките на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Русе в периода 2014 – 2020 г., предложен от Община Русе за финансиране на проекта по Оперативна програма „Регионално развитие” ще се изгради социално жилище в ж. к. „Родина – 3” за настаняване лица от малцинствени групи от населението и изграждане на социални жилища в ж. к. „Родина – 3” за настаняване на социално слаби лица. Ще се обособят паркинг и съоръжения за дейности на открито и беседки. Към потребителите ще има изисквания: децата им да посещават училище, безработните да са включени в образователно-квалификационните курсове или в програми за осигуряване на заетост. Проектът е за близо 2 250 000 лв., 173 000 лв., от които собствен принос.

Млад ром без книжка, гонен от полицаи, избяга в гората с жена си и малкия Исус

Историята на едно бягство от полицията в Смолян и обяснението за него пред магистратите се разказва като виц в кулоарите на инстанцията...

Ниските нива на заетост и ниското търсене на притежаваната от ромите квалификация са сред основните причини за отсъствието им от пазара на труда. Добра практика в трудовата заетост на роми е назначаването на работа в Дирекция „Бюро по труда” - Русе на ромски трудов посредник, който подпомага гражданите в уязвимо социално-икономическо положение, определящи се като роми.

Дирекция „Бюро по труда” - Русе провежда политиките на МТСП на местно ниво в областта на трудовата заетост като реализира редица проекти, които са насочени към осигуряване на заетост за безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда. Такъв е „Подкрепа за заетост” по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com