100 представления Вариете в София съживяват забравена традиция

28937
100 представления Вариете в София съживяват забравена традиция
Снимка: Вариететен театър

Какво е Вариете? Звучи екзотично и примамливо, но от толкова дълго в България нямаше подобно нещо, че почти никой не помни, какво точно беше то. Да, знаем за Мулен Руж и Лидо в Париж… Чували сме истории за Вариетето в Слънчев Бряг, Албена и дори за това в Габрово в края на 80-те. Сигурно някой помни и Миодраг Иванов в Парк-хотел Москва… Спомени от едно старо време. Вариететните актьори имат все още своя гилдия в съюза на артистите в България, но все по-малко изяви пред публика.

Казват, че всичко е свършило, когато в началото на 90-те идва чалгата. Новите нрави и вкусове на онова време избутват вариететните програми и така културата на този вид забавление, постепенно се забравя. Актьорите заминават за чужбина, за да участват в програмите на тамошните вариетета, казина, хотели и круизни кораби.

Тук остава малко или почти нищо. В продължение на 20 години няма нови неща в този жанр, с изключение на един-два спорадични опита, които бързо пропадат. Дали този тип забавление вече не е интересен за съвременния зрител или просто финансовите изисквания пред вариететните шоута е непосилен за инвеститорите, които в общи линии сега са собствениците на барове и нощни заведения, търсещи атракция за привличане на клиенти. Какви са възможните пътища за възраждане на това изкуство? Отговор потърсихме от Ивайло Палмов, създател на новия Вариететен Театър в София. Ето какво споделя той:

Направихме Вариететен Театър, като място, където да създаваме атрактивно шоу с похватите на вариетето, цирка и театъра. Това е комплексно шоу, което съчетава танц, музика, пеене, драма, цирк, кино и мултимедия. Смея да твърдя, че в момента в София няма къде другаде да се види толкова динамично и впечатляващо шоу. Театъра е малък и уютен, има масички и широки кресла, които създават усещането за специално и празнично преживяване. Няма нищо общо с теснотията на театралните редове, с които сме свикнали. Същевременно, ние не сме заведение с програма, а сме театър с безплатни напитки. Искаме да се разграничим ясно от модела "бар с програма". Това е един от начините вариететното шоу да престане да се възприема като допълнение към "кръчмата" и да стане важния и основен повод, заради който човек си купува билет и отива да се забавлява. Това, според мен, е основният път за възраждане на Вариетето и връщане на самочувствието, правилното отношение и интереса към това изкуство.

Другият път е въвеждане на съвременните сценични похвати и внимание към самото представление. В света вече има Цирк дю Солей, гледаме: и Америка, и България Търси Таланти. Летвата сега е толкова високо, че в нашите шоута не можем да си позволим нито миг скука. Във всеки момент трябва да приковем вниманието на зрителя и да го оставим без дъх. Това определено се случва в представлението ни "Web Бурлеска". Всичко на сцената е толкова интензивно, неочаквано и атрактивно, че зрителите остават изумени. Енергията, която актрисите влагат е нещо, което просто няма къде другаде да се види. Дължим го на невероятните, талантливи девойки, току що завършили НАТФИЗ, с активна спортна кариера преди това. След представление, почти всички зрители казват: “...е такова нещо не бях очаквал…"

Съвсем логично е да очакваме в близко бъдеще Вариетето отново да стане една от най-харесваните от публиката театрални форми, съчетаваща в себе си традициите на този жанр, и новите тенденции в шоу-бизнеса, изискващи динамични, забавни представления със съвременни технически средства и невероятни актьорски умения. Това, което правим във Вариететен Театър е един поглед към това бъдеще, който определено ще изненада всеки, който види шоуто ни.

До момента имаме вече над 100 представления на спектакъла Web Бурлеска, с възторжени реакции от страна на публиката. Театърът получи награда за дебют от гилдията на Вариететните Артисти и спечели едногодишна подкрепа от Национален Фонд Култура. Определено е нещо уникално, което не може да се види другаде и е една нова страница в историята на Вариетето в България.

Запазете своето място сега на: https://www.varietetenteatar.com/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com