X
 
 

"Четиримата близнаци" – приказка за малки и големи в Музикалния театър

1427 0
photo of "Четиримата близнаци" – приказка за малки и големи в Музикалния театър
Снимка: Музикален театър
На 18 и 19 май от 11 часа на голямата сцена на Музикалния театър е премиерата на мюзикъла за малки и големи „Черимирата близнаци”. Композиторът Георги Костов написва творбата по пиесата „Приказка за калпаците”/”Щръклица”/ от Панчо Панчев – Дядо Пънч през 1997 година. Премиерата е същата година на сцената на Националния музикален театър по повод неговия 50-ти юбилеен сезон. От тогава до днес тази музикална комедия за малки и големи не слиза от театралните сцени в България.

„Четиримата близнаци” се поставя за втори път на сцената на Музикалния театър. Режисьор на новата постановка е Стефан Донев, диригент Людмил Горчев. Сценографията и костюмите са дело на Нела Стоянова. Хореограф е Десислава Николова. В главните роли ще видим звездите на Музикалния театър: Людмила Козарева, Калина Ангелова, Деница Шопова, Лъчезар Лазаров. Най-сложната роля – на четиримата близнаци – ще се играе от един актьор. Тя е поверена на младия солист на Музикалния театър Александър Панайотов. В тази роля ще се дублира с Иван Христов и Алексей Римша. Като хубавата Бонка, за ръката на която четиримата братя си съперничат, ще гледаме Боряна Йорданова и Пламена Михова.

„ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ” е музикална комедия от Георги Костов, написана в духа на фолклорната традиция. Това е приказка за порастването, изборите в живота и отстояването на любовта.

„Имало едно време едно село – хубаво като цялата българска земя. Казвало се Близнаково и в него живеели четирима братя близнаци, еднакви като четири тухли, от един калъп извадени.. Какво е било това чудо?!...” – така започва мюзикълът „Четиримата близнаци”.

В тази приказка за малки и големи побеждава доброто – казва авторът на либретото Панчо Панчев – Дядо Пънч. „Тук облогът за момата спечелва не разбойникът, не алчният кръчмар, не и забравилият родния си кът чуждопоклонник, а работливият и верен на обичта си момък. Много е важно тази истина да ни се повтаря поне в театъра, защото в живота често печелят не най-добрите… Нека направим живота такъв, какъвто е в приказките!”

“ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ” – кратък сюжет

Четиримата братя близнаци Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо толкова много си приличали, че ги разпознавали единствено по цвета на калпаците. Те порастнали и се влюбили – и четиримата заедно - в хубавата Бонка – тяхна другарка в игрите доскоро. Белчо, Черньо и Пъстрьо отишли да искат ръката на момичето. Майката на Бонка – стрина Гена – решила да ги изпита, за да разбере кой от тях е най-работливия. И тримата обаче не искали да чуят за работа. Стрина Гена така се ядосала, че дори не изслушала четвъртия брат – Желчо – и го прогонила от къщата си.

За да избере най-подходящия жених за Бонка, бащата на близнаците – чорбаджи Петко –ги изпратил на гурбет. Който от четиримата успеел да донесе най–тежката златна гривна за Бонка, той щял да спечели ръката й.

В уговорения ден четиримата братя близнаци пристигнали в дома на Бонка. Те влезли без калпаците си, за да не ги познаят кой кой е.

Дали Бонка успяла да избере най-достойния от четиримата – гледайте музикалната комедия „Четиримата близнаци” с премиера на 18 и 19 май в Музикалния театър.

ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ

мюзикъл за малки и големи от Георги Костов

По пиесата „Приказка за калпаците” от Панчо Панчев – Дядо Пънч

Диригент: Людмил Горчев

Режисьор: Стефан Донев

Сценография и костюми: Нела Стоянова

Концертмайстор: Петя Ковачева

Хореограф: Десислава Николова

Репетитор на артистите: Антоанета Алексиева

Репетитор на балета: Ивайла Хаджиколева

Отговорен корепетитор: Вяра Груева

Корепетитори: Ваня Петрова, Румен Трайков, Ирена Аврамова

Помощник –режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева

Координатор на проекта: Пеньо Пирозов

Действащи лица и изпълнители:

БАБАТА, която обикаля света и разказва приказки –Людмила Козарева, Деница Шопова, Мария Коровешова

БЕЛЧО, ПЪСТРЬО, ЧЕРНЬО И ЖЕЛЧО – братя близнаци – Александър Панайотов, Иван Христов, Алексей Римша

БОНКА, тяхна дружка – Боряна Йорданова, Пламена Михова

СТРИНА ГЕНА, нейна майка – Калина Ангелова, Мадлен Янкова, Петя Миленова

ЧОРБАДЖИ ПЕТКО, баща на близнаците – Лъчезар Лазаров, Иван Александров

БАЛЕТ- СОЛИСТИ: Ивана Пъдпъдъкова, Лора Николаева, Юлита Тодорова, Теодора Кралева, Марина Стоилова, Моника Есова, Вера Иванова, Евелина Тодорова, Мартин Виденов, Кръстьо Методиев, Станислав Стефанов, Теодор Добрев, Радослав Ачов, Трайче Стойковски, Дарио Йовчевски, Деян Иванов

Оркестър на Националния музикален театър с диригент Людмил Горчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители