От Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

5040
От Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател. Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси.

Това се казва в позиция на актьорската гилдия от Народния театър, подписана от 72-ма души във връзка с изразеното отношение на Христо Мутафчиев относно мерките, предприети от Министерството на културата за редица български театрално-сценични институти през м. февруари т.г.

Идея в помощ на културата - да не се облагат приходите на театрите

Финансирането на българската култура винаги е било последна грижа на всички управляващи. Това заяви председателят на Съюза на артисти...

Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация. Защото такъв съюз е conditio sine qua non за съвременна европейска България и бъдещето развитие на изкуството у нас.

Поради тези причини ние, колективът на Народния театър „Иван Вазов“, изискваме г-н Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България, се казва в позицията.

Актьорите цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи“ – поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес.

„3.1. Да работи за утвърждаване на театрално-сценичното изкуство и за издигане на престижа му“, „3.3. Да отстоява гражданските права на членовете си и ги защитава при накърняване на професионалното им достойнство“ и „3.4. Да съдейства за съхраняване паметта на театралното дело у нас“ – с изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари 2016 г. г-н Мутафчиев тъкмо напротив – работи в ущърб на това достойнство и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство, смятат от колектива в Народния театър.

Христо Мутафчиев "уволни" Слави Бинев от културата

Шефът на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев "уволни" Слави Бинев от културата. "Да си взима нещата и да си ходи! Имам пробле...

„Да отстоява синдикалните права на членовете си, свързани с: индивидуалните, колективните трудови и браншовия трудов договор“, „4.6. Защита на членовете при възникнали трудово-правни проблеми“ и „Ръководството на САБ представлява [интересите на своите членове] на национално равнище единствено и само в сферата на сценичните изкуства и не позволява тези интереси да се размият в общите социални проблеми”. Освен че нищо от горепосоченото в Устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза, да се разбира – легитимната представителност на съсловието пред обществото, до тесен кръг свои съмишленици, се казва още в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com