Невидимият враг: Онлайн тормоз и как да се справим с него

2450
Невидимият враг: Онлайн тормоз и как да се справим с него
Снимка: Теленор

Тишина, мълчание, срам, страх и безсилие… Това е ежедневието за 18% от учениците на възраст между 13 и 16 години, които признават, че са били подложени на кибертормоз поне веднъж през последните няколко месеца, а цели 6% споделят, че това им се е случило два или повече пъти. Статистиката на UNICEF дава информация и за ситуацията у нас, която също е доста мрачна. 23% от учениците на възраст от 10 до 14 години казват, че са били подложени на кибертормоз поне веднъж през последната учебна година. Огромен брой, 37% от анкетираните деца между 10 и 14 години признават, че са пострадали от открадната самоличност в интернет или от това, че някой е дал телефонния им номер на друг. Стряскащ е и процентът на децата, които не споделят с никого за проблема - цели 29%.

Ако се питате защо често попадате на материали в мрежата, в които се коментира онлайн тормозът и т.нар online bullying, то причината е, че този модерен проблем на дигиталното общество взима все по-големи размери и се превръща в още един от вирусите на съвременния свят, оставащ сякаш в сянка през последната година, около пандемията. А сега всъщност проблемът е по-явен от всякога, прекарвайки толкова много време пред устройствата си.

Дядо Коледа е на един видео разговор разстояние, с помощта на Теленор

“За Коледа искам комплект с кукли или кола с дистанционно”. В тези необичайни времена, в които живеем, не навсякъде Дядо К...

И ако ние, възрастните, имаме инструментите и знанието, с които с по-голяма лекота да се справяме с този казус, то една голяма група - децата и тийнейджърите, всъщност понасят последиците от това, защото не знаят какво да направят и как да реагират.

Още през миналата година Теленор активно започна комуникация в тази посока с кампанията си #безхейт, която бързо натрупа популярност и накара много млади хора, популярни лица онлайн, както и възрастните, да обърнат поглед към проблема, който се оказва сериозен за толкова много деца в България.

В началото на 2020 г. кампанията на телекома показва страшното лице на живота онлайн, заплахите, обидите и страха - нещо, с което не всеки млад човек е подготвен да се сблъска. Още тогава Теленор създадоха и страница www.ottebzavisi.net, на която редица видеа показват кои са видовете онлайн тормоз и какви са начините за справяне с проблема. От това да хакнат или отвлекат профила ти онлайн, през пускането на слухове, фишинг и целенасочените атаки.

Този вид тормоз активно действа на психиката на жертвата, като доминиращият я мъчител може никога да не прекъсне активността си, както е при физическия тормоз например. Жертвата остава в капан непрестанно. Често това може да доведе до много тежки последици за детето, подложено на тази атака. Някои деца стават апатични и започват да се представят зле в училище, други губят желание да посещават класната стая, в опит да избегнат агресора, а за трети изходът е фатален. Нередки са случаите, в които онлайн тормозът има реални физически отражения върху жертвата - главоболие, стомашни болки, виене на свят и безсилие. Това са само част от соматичните изрази на проблема.

Не е изненада, че 27% от децата до 12-годишна възраст и само 9% от тийнейджърите, които са били подложени на кибертормоз, са споделили с учител за това. Важната информация в случая стъпва на 31% от децата до 12-годишна възраст и 72% от тийнейджърите, които споделят за проблемите си със своите връстници и приятели.

Теленор предлага отстъпки от 20% за аксесоари и 40% за продукти за интелигентен дом при онлайн покупки

Избрани аксесоари от каталога на Теленор се предлагат с 20% отстъпка, а устройства за интелигентен дом с 40% отстъпка в онлайн магазина...

Това е важен извод, на който се опират и Теленор при развитието на кампанията през октомври с активностите в онлайн приложението Дигитални скаути.

Под формата на игра в специално онлайн приложение, достъпно за ползващите IOS и Android, бяха представени различни сценарии за онлайн заплахи и опасности. Децата отговаряха на въпросите, преминавайки напред след всеки верен отговор. Кампанията отново бе подкрепена от редица популярни онлайн звезди у нас, които застават срещу онлайн насилието.

Кое бе ценното след края на кампанията? Над 20 000 деца и тийнейджъри успяха под формата на игра да научат от какво всъщност трябва да се пазят, когато са онлайн. Понякога тези опасности остават наистина скрити за подрастващите, които нямат представа, че влизат в капан и стават жертва на тормоз. Разбира, когато вече е късно и вредата е налице.

Родителите също могат да се възползват от полезната информация както на специалния сайт, така и разчитайки на редицата материали и услуги, които операторът развива през последните месеци, за да направи дигиталното преживяване на потребителите си още по-сигурно и комфортно.

Пандемия или не, ще прекарваме все повече време  онлайн и светът все повече ще се изменя в посока дигитално присъствие и отпечатъци. Важно е да сме информирани и да можем правилно да разбираме и оценяваме рисковете, пред които сме изправени ние и нашите деца. Най-добрата защита е информираността. Когато знаем срещу какво сме изправени и кои са начините и инструментите, с които да се справим, невидимият враг отслабва, а ние можем да живеем спокойни, че децата ни са на сигурно място, дори и онлайн.

Екип по време на криза: От хоум офис до реални статуетки

Тази година ни показа на практика как всичко може да се промени само за ден и въпреки това бизнесът у нас продължи да се развива и да т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com