Само с мисъл чрез поглед - шанс за хора с тежки увреждания да живеят нормално

23785
Само с мисъл чрез поглед - шанс за хора с тежки увреждания да живеят нормално

Съвременното развитие на технологиите позволява на хора с двигателни затруднения да използват компютър, да пишат, да рисуват, да общуват с всички. В България този вид технологии са напълно непознати, а фондация “АСИСТ – ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ” се e заела с трудната задача да популяризира тези методи в страната.

Някои помагащите технологии са основани на контрол на софтуер с помощта поглед. Други устройства използват съхранените възможности за движение – например движения на главата, на устата – така че с помощта на специални приспособления да позволяват управлението на компютърна мишка.

Библиотеката в Русе с проект за хора с увреждания

Агенцията за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика финансира проект на Регионална библиотека „Любен...

"Контрол с поглед (gaze-control) е метод, който от години се използва от хора с двигателни ограничения като средство за общуване и учене. С поглед може да се контролира целия компютър и така хората с увреждания получават шанс за самостоятелен живот – могат да пишат, да използват интернет, социални мрежи и всички останали приложения“, сподели пред Actualno.com доц. Морис Гринберг, който е председател на Управителния съвет на Фондация „АСИСТ – помагащи технологии”.

Устройствата за проследяване на погледа служат за връзка с компютър, точно както мишката и клавиатурата или тъчпада и тъчскрийна, но изискват единствено насочване и задържане на погледа върху екрана. Тези устройства са малки и леки, включват се към usb вход на компютър. Това може да е настолен компютър, лаптоп или дори таблет. В устройствата има вградени камери с инфрачервена светлина, които позволяват прецизно проследяване на погледа. 

Когато се засегнат двигателните способности (включително и говора), хората остават затворници в телата си. Те чувстват, разбират, но не могат да общуват лесно с другите. Съвременните технологии вече дават възможност за различни методи за комуникация.

От фондацията споделиха, че до момента имат успешно сътрудничество с дневен център “Слънчоглед”. По този начин адаптират обучителни приложения спрямо нуждите на децата, които посещават този център.

Липсва контрол върху дейността на фирмите на хора с увреждания

Рязко е нараснал броят на фирмите на хора с увреждания след промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), но липсва последващ контр...

„Започнахме със създаването на сайт, на който предоставяме информация на български език за възможностите на технологиите за комуникация с поглед. Също така правим семинари за специалисти, работещи с хора с двигателни увреждания, на които семинари представяме възможностите на контрола с поглед. Такива семинари вече сме организирали не само в София, но и в други градове от страната.“ Това сподели за Actualno.com главен асистент д-р Евгения Христова за начините, чрез които информират за технологиите у нас.

Според нея високите доскоро цени на устройствата за контрол с погледа са пречката и причина в България хората да не са запознати с тях.

„Според възможностите, които дават устройствата за контрол с поглед, цените варират от 900 до 2000 евро. Софтуерът, който позволява взаимодействие с компютър с помощта на поглед, е включен в цената на устройството. Допълнителни програми, които дават възможности за обучение и комуникация, обаче се закупуват отделно според нуждите и интересите на потребителите“, допълни още Христова.

До момента от „АСИСТ“ имат наблюдения върху отделни случаи, като засега резултатите са много обнадеждаващи.

„В развитите европейски страни технологии за контрол с поглед се използват от много години. Има много примери на възрастни с тежки заболявания или претърпели инцидент, които с помощта на тези технологии могат да водят независим живот – отново да рисуват, да пишат, да поддържат собствен онлайн бизнес. Много се работи с деца с ДЦП – те се обучават самостоятелно или заедно с децата без нарушения, дори могат да завършат висше образование“, споделиха още представителите на фондацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии