Учени измислиха кораб, който ще стига до Марс само за 45 дни

16589
Учени измислиха кораб, който ще стига до Марс само за 45 дни
Снимка: iStock

Нов лазерно-термичен двигател за междупланетни космически полети са предложили канадски учени. Според изчисленията корабът със силова установка, в която водородното гориво се нагрява от фокусиран лазерен лъч от Земята, ще достига Марс само за 45 дни.

Пренос на енергия със скоростта на светлината

Космическите програми на НАСА и Китай предвиждат изпращане на експедиции до Марс. Но има трудност – космическата радиация. Марсоходът на НАСА Perseverance е летял към Червената планета в продължение на шест месеца и двадесет дни. За хората такъв полет би бил фатален.

Мъск разкри какви кораби са нужни, за да пътуваме в космоса

Известният технологичен предприемач и основател на SpaceX Илън Мъск засили призивите си за установяване на човешко присъствие на други ...

Няколко държави разработват по-бързи ядрени ракетни двигатели. Но дори и те едва ли ще направят възможно да се стигне до Марс за по-малко от сто дни.

Междузвездно пътешествие ще изисква не само свръхбързи, но и напълно автономни двигатели, които могат да работят неограничено време без презареждане. Повечето от тези проекти се основават на концепцията слънчево платно: космическият кораб се ускорява от слънчевата светлина, падаща върху огледалната повърхност на рефлектора. Такива агрегати изобщо не се нуждаят от химическо гориво.

Но те могат да движат само малки сонди с тегло не повече от грам. Това е подходящо за сензори и оптични системи. Може да се използват за защита на планетата от астероиди, за търсене на сигнали от извънземни цивилизации или например за комуникация с апарати от далечната страна на Луната.

Друг недостатък на слънчевото платно е, че колкото по-далече от Слънцето, толкова по-слаб е потокът на светлината и толкова по-малка е тягата.

Проектите Breakthrough Starshot или Project Dragonfly предлагат да се реши този проблем, като се допълни слънчевото платно с монтирана на Земята лазерна решетка с мощност около гигават. Според изчисленията лъчът от нея ще ускори свръхлекия кораб до релативистични скорости - около двадесет процента от скоростта на светлината. Това би позволило достигане до близки звездни системи за десетилетия, а не за векове или хилядолетия.

НАСА планира да кацне на Марс към 2040 г.

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ планира кацане на астронавти на повър...

В Калифорнийския университет в Санта Барбара (UCSB) от 2009 г. с подкрепата на НАСА се реализира програмата Starlight за създаване на цяло семейство хибридни лазерно-химични двигатели с насочена енергия (DE) - това е, когато лазерният лъч създава импулс, който предизвиква определена реакция в зависимост от горивото.

НАСА също изучава концепцията за лазерно-химичен кораб съвместно със специалистите от UCSB и Масачузетския технологичен институт. Същността ѝ е в това, че лазерите зареждат фотоволтаични батерии на борда на космическия апарат. Тези батерии генерират електрическо поле, в което ускореният до високи скорости йонизиран газ създава реактивна тяга.

До Марс за 45 дни

Изследователи от университета Макгил в Монреал, водени от Еманюел Дюплей, са оценили всички варианти и са предложили да се допълнят предимствата на двигателите с насочена енергия с мощността на ядрените.

В разработената от тях схема на лазерно-термична инсталация лъчът от разположената на Земята лазерна решетка се насочва към надуваемия рефлектор на космическия кораб. Нагрятото от фокусирания лъч водородно гориво изгаря в "парен котел", осигурявайки тяга.

Докато не е далече от Земята и лазерният лъч е достатъчно мощен, корабът ще се ускорява до 14 километра в секунда. След това двигателят се отделя и се връща в средна околоземна орбита, където може да бъде използван повторно.

Пеенето на Марс е лоша идея – ето защо

Международен екип учени са анализирали звуците, записани от марсохода Perseverance, и са изчислили скоростта на звука на Червената план...

Това ще съкрати полета до Марс до 45 дни. В допълнение това ще даде известна свобода на маневрата, тъй като няма да е необходимо стриктно да се обвързва с момента на противостоянието между Земята и Марс. Двете планети се намират най-близо една до друга веднъж на всеки 26 месеца - това е времето за стартиране на всички марсиански мисии.

Въпрос за бъдещето

Учените отбелязват, че засега става дума само за концептуален модел. Предстои да се вземе решение за материала на корпуса на космическия кораб, който трябва да бъде достатъчно здрав, за да не изгори при навлизане в атмосферата на Марс – не е предвидено спиране на двигателя. В бъдеще, когато на Червената планета се появи постоянна база, там ще може да се постави лазерна инсталация за забавяне на спускането.

Друг въпрос е нагревателната камера, която да може да издържи десет хиляди градуса. Напълно възможно е да се получи такъв материал, но така или иначе няма да е възможно да се тества – все още няма лазери с мощност от сто мегавата. Но например надуваемият рефлектор може да се проектира още сега.

Идеята за лазерно-термичен двигател възниква през 70-те години на миналия век, но тогава не привлича много внимание. Сега заселването на Марс се обсъжда сериозно и тази концепция може да помогне за решаването на много проблеми: въздействието на радиацията и микрогравитацията върху астронавтите, логистичните бариери и доставката на доставки за изграждането на марсианската инфраструктура. Същата технология ще бъде полезна за полети до други планети в Слънчевата система, както и за безпилотни мисии до нейните покрайнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии