Обработени са всички цистерни в Хитрино, но от една все още изтича газ

1405
Обработени са всички цистерни в Хитрино, но от една все още изтича газ
Снимка: МВР

Обработени са всички цистерни до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Това означава, че не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и оттук нататък всичко, което е необходимо, за да бъдат извеждани. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова за обстановката в село Хитрино.

Очаква се в сряда да започне операцията по извозването на празните вагони цистерни от катастрофиралия влак.

Цацаров: Изключваме версиите за умишлено причиняване на трагедията в Хитрино*

Проверяваме всички версии. Изключваме на този етап версиите за умишлено причиняване на произшествието на гара Хитрино. Това заяви гла...

"15 фургона пътуват насам. Тази вечер ще бъдат разтоварени на място, което ще позволи след това да бъдат разположени. Продължават дейностите по обезопасявнето на къщите и на улиците. Обръщаме внимание на жителите, че не е безопасно да влизат още в къщите, докато не бъдат извършени окончателните проверки. Може да има обгазяване на ниските места, а това би било опасно", добави Бъчварова, цитирана от "Фокус".

"Направихме план за утрешните действия. Ако нещата вървят добре, можем да очакваме едно добро развитие. Прокуратурата е приключила първоначалния оглед, свършила си е работата към момента и ни е разрешила да продължим с по-нататъшните действия", каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

28 пожарникари и спасители остават на дежурство през нощта, за да обезопасяват местопроизшествието в Хитрино.

"Междувременно те ще имат и други задачи, които да изпълняват през нощта. Заради ниските температури трябва да ги сменяме много по-често, отколкото вчера или онзи ден, да ги подсигурим с топла храна, чай“, заяви гл. комисар Николай Николов.

В Хитрино обществен съвет ще следи за изпълнението на ремонтите

Никакви злоупотреби няма да бъдат допуснати с парите, отпуснати за справяне с последиците от взрива в Хитрино. Това обявиха на брифинг...

Той обясни, че все още изтича газ от една от цистерните, поради което в ниските места, особено в избените помещения от северната страна на селото, е възможно наличието на газ. „Поради което хората, които влизат да хранят своите животни, ако усетят и най-малкия мирис, моментално трябва да съобщават, за да предприемем мерки по обезопасяване. В никакъв случай вътре не трябва да се пушат цигари или да се правят дейности, свързани с палене на огън“, предупреди гл. комисар Николов.

„Както всеки ден до сега ще правим прозорец, за да могат хората да се грижат за своите животни и затова се обръщаме към тях да бъдат внимателни, да проверят ниските части и ако усетят неприятен мирис, веднага да се обадят на нашите колеги. Те са на близо, независимо полицаи или пожарникари“, допълни още той.

Сборни екипи от цяла България транспортират фургоните за хората от Хитрино, които останаха без домове след влаковата трагедия, опустошила шуменското село, предаде междувременно БГНЕС.

Очаква се около 19.00-19.15 часа специализираната техника – тежкотоварни камиони с кранове, които превозват фургоните, да пристигнат в селото. Общо 10 фургона ще бъдат доставени в Хитрино още тази вечер. Сборните екипи са от противопожарна охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен