От 13 януари превозвачи блокират страната заради тол таксите

3036
От 13 януари превозвачи блокират страната заради тол таксите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Над 3000 превозни средства спират от 13 януари и няма да транспортират нито пътници, нито товари. В поне 100 града ще има протести на превозвачи и подкрепящи ги организации и граждани. В 10 града - Варна Бургас, Хасково, Пловдив, София, Благоевград, Монтана, Плевен, Севлиево, Русе и Велико Търново на ключови места ще бъдат позиционирани спрели автобуси, камиони и таксиметрови автомобили.

Това обявиха на пресконференция в БТА организаторите на националния протест срещу тол-системата и опасността от нерегламентирани превози - над 10 конкурентни организации от транспортния сектор, които сега са обединени с обща кауза.

Ето какви ще са тол таксите за товарните автомобили

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на киломе...

Те поискаха оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заявиха, че ще продължат борбата си срещу неадекватната тол-система. Докога няма да бъдат снабдявани магазини и няма да бъдат обслужвани пътниците не е известно. "Това не зависи от нас, а от институциите", заявиха превозвачите, решени да продължат борбата си докато исканията им не бъдат приети.

"Освен редукция на обхвата на тол-системата и цените за тол-таксите, искаме оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова като принципал", категорично заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. "Тя наруши диалога - имахме до последно уверенията, че ще се намери баланс, ще се осигури плавен преход, който да даде глътка въздух на българския транспортен бизнес да съществува, но това не се случи", посочи той.

"Обхватът на тол-системата на обща база е 30%, а там където се движат ТИР-ове е над 65% от пътищата за тях, докато в Европа е между 1 и 7%", отбеляза той. "В Чехия от 1 декември се въведе тол-система и обхватът й е между 4 и 5%", изтъкна още той.

Арабаджиев заяви подкрепа към колегите от автобусния бранш, които се опасяват от нерегламентирани превози и изрази надежда да се намери разрешение, така че българския транспортен бизнес, а и потребителите да не пострадат шоково от въвеждането на тол-таксите.

Превозвачите признават, че ще създадат голямо напрежение, но са категорични, че този протест е от солидарност към потребители на транспортни услуги, защото протестът е срещу неадекватната тол-система, която ще повиши цените на превозите, билетите и всички превозвани стоки. "Не става въпрос за нас или за вас – стоим от едната страна на барикадата, а не на срещоположни", увери Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Зърнопроизводителите искат бонус система на тол таксите

Проектът за въвеждането на тол системата у нас е качен в интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройст...

"Ако лека кола плаща 100 лв за винетка, ние плащаме 1000 лева", посочи тя и упрекна управляващите, че опитват да въведат в заблуждение обществото, че превозвачите не искали да плащат. Проблемът е общ, подчерта тя и поясни, че от всеки български гражданин се очаква да заплаща за тол системата, защото средствата ще бъдат калкулирани в себестойността на услугите и продуктите.

От Националния таксиметров синдикат изказаха подкрепа на превозвачите и се обявиха за инкриминиране на нерегламентираните превози.

Подкрепа за готвените протестни действия обявиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и изказаха съмнения дали парите от тол таксите ще отиват за подобряване на пътищата. Симо Симов от Асоциацията припомни повишаването на акциза и предположи, че и сега парите от тол-таксите ще отидат в бюджета и ще се използват за друго. 

"Преди доста години държавата драстично увеличи акциза на горивата с аргумента – да се строят нови пътища, но не се случиха нещата. Днес ни се предлага тол-система със същия аргумент – пътната инфраструктура….", отбеляза той и обяви: "Ние се присъединяваме към справедливия протест. Нашите превозвачи ще излезнат с цистерните да подкрепят протестиращите". 

По думите му нещо много сериозно е станало, за да се съберат на една маса конкуренти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com