X
 
 

Джаджи за по-малко от 1 лев защитават банковите ни карти

9485 4
photo of Джаджи за по-малко от 1 лев защитават банковите ни карти
Снимка: iStock
Джаджи, струващи по-малко от 1 лв., защитават дебитните ни карти от измама. Устройствата се продават по различни сайтове, като цените им варират и може да стигнат дори близо 200 лв., пише „Монитор“. Доколко обаче могат да бъдат източени данните ни от картата, е доста съмнително, отбелязва още изданието.

Начините да се превърнем в жертва на измама с банкова карта са много, а за последните години подобни измамници станаха още по-креативни. Един такъв метод е използването на скимиращо устройство на банкоматите, което да „прочете“ данните от картата ни – на кого е, с какви финанси разполагаме. В такъв случай можем да се защитим със стикери, чиято цена е между 10-15 лв. След залепване стикерите блокират достъпа до данните, записани върху магнитната лента, като в същото време подават команда на банкомата да приеме картата. Ако се използва банкомат, в който е поставен скимер, то той не може да прочете данните от магнитната лента, а вместо това взима тези, записани върху защитната лепенка. Ако ползвателят е в чужбина и е улучил банкомат, който не работи с чип, тогава има 2 варианта: или отлепва лепенката и извършва трансакция на собствен риск, или търси друг терминал, работещ с чипове.

Премахват таксите при плащане с банкови карти в ЕС

Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става...

Друг небезизвестен метод е използването на електромагнитни вълни, с които да се получава информация. Той се използва в много сфери, включително при проследяването на стоки от компаниите, а по-модерните автомобили също са оборудвани с технологията. Днес вече се прилага и при паспортите, личните карти, включително банковите ни карти. Затова и се появи страхът, че само чрез едно устройство с антена някой злонамерен човек може да източи данните, съответно и парите на нашата карта, без ние да разберем. Истината е обаче, че такива измами не просто са малко, но те са на практика неосъществими.

Причина за това е, че съвременните карти се правят с много по-силни защити, а информацията, която те предават, е криптирана. Друг аргумент против подобен вид измами е и фактът, че за да се осъществи една такава, престъпникът трябва да се намира физически много близо до жертвата си и да бъде заобиколен от множество джаджи. Това би означавало някой да ни следи посред бял ден, без дори да се прикрива, за да може да осъществи целите си.

Въпреки това хората се лъжат да си купуват защитни маркови портфейли от по 200 лв. от електронни магазини. Офертите не са малко, а някои от тях са и на далеч по-изгодни цени между 60-70 лв., но в такъв случай портфейлът пристига без етикет, кутия или противопрахова торба. Ако все пак решите да вземете подобна джаджа, при избора и покупката потребителите трябва да внимават, защото не всеки калъф или портфейл е защитен. Сред предложенията има и такива за съвсем обикновени аксесоари, които „обещават“, че ще защитават и паспортите ви.

По-евтиният вариант на защита е фолиото. С ръчно изработена карта от 2 картона, обвити в готварско фолио, можем да защитим картите си.

Недостатък е, че при всяко използване на разплащателното средство трябва да махаме хартията. Този минус е сравнително малък, защото така се спестяват едни 200 лв., че и повече за „луксозен“ портфейл. Такива ползват родните пенсионери, които с готварско фолио увиват банковите карти с цел защита. Предпазната мярка им излиза почти без пари, от магазина наблизо го купуват за 2-3 лева.

8 начина да предпазите банковата си карта от източване

Ние, българите, като че ли вече свикнахме да държим първенството в негативни класации – най-бедни, най-нещастни, най-песимистични...

Какво да направим, ако в крайна сметка ни източат парите?

„Най-важно е да се сигнализира възможно най-бързо при възникнала ситуация“, каза изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов за „Монитор“. По неговите думи всяка една карта е собственост на банката и потребителят не носи отговорност за нея, ако е спазил всичките си задължения и правила. Това включва пазене на пинкода в тайна, както и навременно уведомяване в случай на кражба или загуба. Обикновено правилата идват с договора, който подписваме с дадената банкова институция. Самият Николов призна, че на два пъти му се е случвало след онлайн пазаруване да му бъдат източвани пари, но банките бързо са реагирали и са му възстановили сумите. „Картовите организации са активни в това да преследват такива злоупотреби в интернет докрай“, коментира експертът.

Според него скимингът вече е остарял метод за кражба, а страната ни не е заплашена от по-големи схеми за източване. „По-застрашени са страните от Западна Европа или САЩ, където се предполага, че хората са с повече пари. За момента ние се намираме в безопасна зона, но това може да се промени в бъдеще“, предупреди Николов. Асоциацията получава по близо 10 оплаквания от злоупотреби с банкови карти всяка година, като по думите на Николов бройката може да се промени. „Всичко зависи от работата на банките – ако се реагира бързо, то злоупотребите ще намалеят“, отбеляза той. Има и случаи, в които хората не получават парите си обратно, но това е възможно само при неизпълнени задължения.

Над 35 млрд. долара ще бъдат източени до 2020 г.

Над 35 млрд. долара ще бъдат източени от банковите карти на хората до 2020 г. Това показват данни на маркетинговата компания Nilson. За 2016 г. източените пари са били 24,71 млрд. долара, което е увеличение от 12% само за 1 година. Страните, в които най-често се случват подобни неща, са Мексико (56%), Бразилия (49%) и САЩ (47%). Най-безопасно е в Унгария (8%), както и в други страни в Европа заради по-ранното внедряване на чип технологията. Само с 10 кредитни карти, използвани в уебсайтове, хакерите печелят по 2,2 млн. долара, сочат данни на глобалната софтуерна компания по киберсигурност Symantec.

Българи създадоха уникален начин за предпазване на банкови карти от измами

Случвало ли ви се е да ви се обадят от банката и да ви съобщят, че трябва да си смените дебитната карта, защото сте теглили от банкомат...

Една десета повече кражби на безключови автомобили във Великобритания

С 9% са се увеличили кражбите на автомобили без ключове във Великобритания за изминалата година, сочат данни на Британското бюро за национална статистика. За 2018 г. е имало 113 037 такива инцидента. Освен това британската Асоциация на застрахователите също е отчела ръст в случаите, обаче с цели 11%. „С получаването на достъп до ключовете ви крадците най-лесно могат да се доберат до колите ви, затова трябва добре да ги пазите“, коментира президентът на британската Автомобилна асоциация Едмънд Кинг. Това може да стане, като държим устройството по-далеч от колата, а не го оставяме в коридора. Трябва добре да се проверява дали всички врати и прозорци са заключени. През 2017 г. Клубът на немските автомобили изпробва 237 различни модела, от които едва 7 не се отключили, а само 3 били напълно защитени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Пенка , редовна играчка 4 Пенка , редовна играчка преди 3 месеца Профил на трол?
  Аз сама разработих защитен люксозен левов портфейл , вече предлагам първата си серия в електронен ми магазин . Нарича се Игри на Късмета . Така се спестяват едни 200 лв., че и повече за „луксозен“ портфейл .
 • Буркан без винт 3 Буркан без винт преди 3 месеца Профил на трол?
  Пенсионерка съм , българска . Получавам редовно месечната ми се полагаща помощ . До сега бях на режим без винт . Внапоследък ми дават все по-често с винт . Въпрос към редакция : тези с винт отварят се с джаджа ? А какви защити се предлагат за винтираните ? Върши ли фолиото по-добра работа от например вестникарската хартия ? Моля за отговор .
 • Моят счетоводител от гаража : 2 Моят счетоводител от гаража : преди 3 месеца Профил на трол?
  Какво те вълнува , не те засяга .
 • 1984 , Steven Spielberg 1 1984 , Steven Spielberg преди 3 месеца Профил на трол?
  Първо на посещението в търговският компютър :големи оферти , малки оферти . После посетим данъчният , обемистна стока , дреболии . Вече имаме представа какво да бъде . Сега до КАТ , заради лесната ориентация . А за по-сигурно , после заявка при застрахователи , правилно решение или не ? Тук вече имаме даже фактора преимущество : прецисните часовници , златната информация . Най-после , става въпрос виж още ›› за път , бензиностанцията - преценка за разход . Ако сега още добавим онова от шопин-център , дали можем ли да получим първата награда ?
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...