Българи създадоха уникален начин за предпазване на банкови карти от измами

106200
Българи създадоха уникален начин за предпазване на банкови карти от измами

Случвало ли ви се е да ви се обадят от банката и да ви съобщят, че трябва да си смените дебитната карта, защото сте теглили от банкомат с поставено сканиращо устройство и данните ви са „хакнати”? Е, на мен ми се е случвало. Не е особено приятно. И нямаше да се случи, ако по онова време съществуваше едно иновативно българско изобретение, което предпазва именно от такива неприятности.

Него обаче вече го има на пазара. Казва се SkimProt и представлява защитен стикер, предназначен за широко разпространените карти с чип. Като се залепи върху дебитната или кредитна карта, той я предпазва от т.нар скиминг - копиране на данни от магнитната лента на картата чрез незаконен скенер, поставен на банкомата.

Венелин Шурелов за Actualno.com: Партнирайки си с технологиите, човек разширява възможностите си

Венелин Шурелов е роден през 1977 в София. Завършва Националната художествена академия в София. Пак там е съосновател и преподавател в ...

Как действа? Стикерът залепва върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея. При използване на банкомат той пренасочва устройството да чете данни от много по-защитения чип, а не от лентата.

„Идеята се роди преди година и половина. Искахме да направим процеса на скимиране невъзможен. Опитвахме различни неща – да лепим тиксо, скоч, лепящи се листчета. Най-накрая стигнахме до извода, че трябва да има втора магнитна лента. И така от януари вече работим активно на българския пазар“, разказва Георги Кънев, партньор и акционер в компанията-създател на SkimProt.

Стикерът вече има международен патент и спокойно можем да се гордеем с него като българско изобретение, защото е спечелил и приз за най-иновативен продукт на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014.

Самият стикер има четири слоя – защитно покритие; въпросната втора магнитна лента със записан код; екраниращ слой, скриващ напълно информацията от магнитната лента на картата и специално лепило за закрепянето на стикера.

Швейцарец създаде система за изпращане на съобщения чрез балони

Швейцарски ентусиаст създаде система, която приема текстови съобщения, написани на компютър, и ги изпраща автоматично към биоразградим...

Използването на лепенката не вреди по никакъв начин на картата. При желание, можете просто да я отлепите и да  ползвате картата си незащитена. А при поставянето единственото условие е да сте прецизни, за да съвпадат ръбчетата на стикера и картата.

В началото хората са били недоверчиви към идеята, но постепенно започват да я възприемат. „Имаме щанд в Paradise Mall в София, където правим демонстрации за използването на продукта. Като се спрат, хората са скептични. Повечето от тях твърдят, че дори нямат сметка в банка, не ползват банкови карти и мразят банките като цяло. Но след като видят демонстрацията, стават благосклонни”, разказва Емил Цолов, мениджър в SkimProt.

Стикерът може да се закупи в няколко популярни търговски вериги (можете да видите кои на сайта на SkimProt), както и онлайн.

Очаквайте утре интервю с Георги и Емил от SkimProt, които ни разказаха повече за скиминга в България и за това как са реализирали и продължават да реализират идеята за защита от него. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии