2127 деца са станали жертва на насилие в България през миналата година

32126
2127 деца са станали жертва на насилие в България през миналата година

Кампания "Не посягай на децата!" за превенция на насилието над най-малките се проведе пред Народния театър "Иван Вазов", предаде БГНЕС.

Десетки родители са дошли заедно със своите деца, за да се порадват на концерта на известни български съвременни изпълнители и да се информират за кампанията. Въпреки дъжда и техническите проблеми, концертът донесе усмивки и настроение на всички. Децата танцуваха и пяха заедно с Поли Генова, Джийсън Брад Люис, Декстър, "VOICE OF BOYS", Dj DIASS, Donna, Pavell, Luben&Ned.

Инициативата е насочена към акцентиране на вниманието на българските граждани и на младите хора към проблема, свързан с агресията и насилието над деца не само в България, но и зад граница, обясни пред БГНЕС председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Случаите на насилие над деца стават все по-видими, продължи той. "Само за миналата година в България има 2127 случая на деца, претърпели форми на насилие. Най-много са случаите на физическо насилие – 780 или близо 36%, на второ място са случаите на пренебрегване като форма на насилие, на трето място са случаите на сексуално насилие и на психическо насилие. Интересен е фактът, че 73% от случаите или близо 1500 са случаи на деца, преживели насилие у дома, претърпели насилие от родителите си, от роднините си, от близки, които са ги насилвали вкъщи", каза Каменов.

И когато ме питат – къде е най-опасно, колкото и абсурдно да звучи, най-опасно всъщност е вкъщи, където няма свидетели на това насилие, където няма очевидци, където да може да се прикрие най-лесно, добави той. Много е важно всеки български гражданин, който чуе, който е свидетел, че зад стените му неговите съседи карат детето да плаче, да крещи, съмняват се, че има нещо притеснително, той трябва неминуемо да сигнализира на телефони 116 и 111, каза Каменов.

Единият начин за превенция на тези случаи е хората да сигнализират на тел. 116 и 111, другият начин е чрез програмите за превенция на насилие в училище, които са сравнително нови и все още не са популярни, обясни той. Другият вариант е чрез ползването на социални услуги, добави Каменов.

"В момента в България има 117 центъра за обществена подкрепа, в които се работи именно с проблемни семейства, които имат проблеми, в които има претърпяно насилие, семейства, които са в родителски конфликт, където се случва да има преживяно насилие. Тези услуги са онези, които работят за превенция, за овладяване на насилието и за преодоляване на стреса, който е имало в това семейство, вследствие на преживяното насилие", каза председателят на ДАЗД Калин Каменов.

Инициативата се провежда за втора поредна година във връзка с Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Експерти от ДАЗД и различни неправителствени организации консултират гражданите по въпросите за защита и превенция на насилието върху деца в информационни шатри пред Народния театър "Иван Вазов". Международният ден за защита на децата, жертви на агресия, се отбелязва на 4 юни от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН.

Историята на днешния празник е свързана с един трагичен инцидент, станал точно преди 30 години в ливанската столица Бейрут, когато след израелска бомбардировка загиват множество ливански деца, разказа Каменов. След този инцидент ООН взема решение всяка година този ден да се отбелязва като ден за борба с агресията над деца, независимо дали тя е от военни конфликти, дали е просто от насилие – домашно, улично, добави той. "Проблемът е изключително сериозен и колкото повече такива прояви има, за да акцентират вниманието на българските граждани върху проблема, толкова повече ще намалеят смятам случаите на насилие над деца, независимо дали е над български, чужди деца, деца-мигранти, бежанци и прочее", каза Каменов.

Отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com