X
 
 

30 дни отпуска за грижи за човек с увреждания

812 0
photo of 30 дни отпуска за грижи за човек с увреждания
Снимка: Община Бургас
По 30 дни годишна отпуска ще получават хората, които се грижат за инвалид или възрастен човек в семейството им, без да получават заплащане за това. Осигуряването на техен заместник по време на почивката е залегнало в новия закон за социалните услуги, представен от социалния министър Бисер Петков.

Право на отпуск ще имат и тези, които полагат грижа за деца, настанени извън семейството. Ваканцията обаче ще може да се ползва за не повече от 14 календарни дни на веднъж. Това означава, че всеки, който полага неформална грижа за своите близки, ще има право на отдих поне 2 пъти годишно. За целта ще бъдат създадени и две нови услуги за заместваща грижа. Именно чрез тях ще се осигуряват заместниците, които ще се грижат за нуждаещите се, пише Монитор.

Жена с увреждане: Пенсията ми стига точно за 10 минути

"Пенсията ми стига точно за 10 минути. Тя е 366 лв. – в момента, в който я получа, плащам всички сметки и вече нямам пенсия." То...

В законопроекта се предвижда още и учредяването на нова агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги в страната. Такъв тип услуги са личният и социалният асистент, домашният помощник, приемната грижа, социалният патронаж и дневните центрове. Сред правомощията на агенцията ще бъде и налагането на санкции, както и оказването на методическа помощ при разработването на стандарти. Новата структура ще поеме и лицензирането на доставчиците на социални услуги, което в момента се извършва от Държавната агенция за закрила на детето. Правомощията на доставчиците пък ще бъдат разширени, като те ще могат да участват в публично-частно партньорство с общините. Ако кметството не може да създаде дадена услуга, то ще има възможност да я възложи на доставчика.

По думите на Бисер Петков създаването на новата структура е в отговор на вече немалкото случаи на сериозни проблеми в управлението на социалните услуги. С новия закон се предвижда облекчаване на достъпа до тях. Заповедта, която сега се издава от Дирекция „Социално подпомагане“ за ползване на помощта, вече ще бъде заменена от среща с консултант, който ще предлага конкретни услуги на нуждаещия се. Облекчен ще бъде и режимът за създаване на услуги, финансирани от държавния бюджет, като ще е достатъчно да има решение на общинския съвет. Вече общините ще могат да сключват договори за предоставяне на социални услуги помежду си, за да се обхванат и по-отдалечените населени места. Държавата ще трябва да гарантира минимален пакет от социални услуги, които да бъдат фиксирани в национална карта. Предвижда се и създаване на общодостъпни безплатни услуги като информиране, консултиране, подкрепа и помощ в кризисна ситуация.

Проектът се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане на 15 октомври, а през ноември да е в парламента.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално