Българската изложба в Лувъра обявена в Европа за една от най-хубавите

4442
Българската изложба в Лувъра обявена в Европа за една от най-хубавите

Впечатляващата българска изложба в Лувъра "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" е обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015 година.

Оценката е изразена в авторитетната класация на френското специализирано списание "Connaissance des Arts" /"Проблеми на изкуството"/, съобщиха от Министерството на културата. Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за "Епопея на тракийските царе" в Лувъра заема наистина подобаващо място.

Тракийското злато се връща от Лувъра под охрана на спецчастите

При строги мерки за сигурност днес у нас се завръща тракийското злато, което беше изложено в Лувъра. Част от пистата на летище София ще...

Статията на Жером Коаняр /Jerome Coignard/ - "Траките: в търсене на изгубеното царство" /"Les Thraces au Louvre, à la recherche du royaume perdu"/, е със следното подзаглавие: "Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация - тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя".

В публикацията в "Connaissance des Arts" се разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете.

Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете. Изложбата в Лувъра "Епопея на тракийските царе" показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в публикацията "Траките: в търсене на изгубеното царство". Френско –българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът на статията в авторитетното френско издание "Connaissance des Arts".

В началото на миналия век – през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран - генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра, заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо, се отбелязва в публикацията на френското списание. Статията "Траките: в търсене на изгубеното царство" разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, които са включени в българската изложба в Лувъра. Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка, изтъква авторът й Жером Коаняр.

Египетски експонати от "Лувъра" пристигнаха в София

„Лувърът” пристигна тук, в сърцето на София и то в Музея за история на София. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com