Делата за следователите в СГП - разпределение "случайно"

10535
Делата за следователите в СГП - разпределение "случайно"

Скандалът с разпределението на случаите за следователите към Софийска градска прокуратура (СГП) набира скорост. Проверка на Испектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) показа как може да се заобикаля софтуерът за случайно разпределение на дела "Law choice". Този програмен продукт се използва в над 95% от българските съдилища, прокуратури и следствени отдели.

Според проверяващите, които са инспектирали периода от 2009 година до 2012 година, операторът на програмата за случайното разпределение Росица Найденова в следствието е измисляла най-различни мотиви, за да изключва определени следователи от разпределението на дела.

Тотално безхаберие при разпределението на случаи в Софийска градска прокуратура

Задълбочена проверка на испектората откри драстични нарушения при случайното разпределение на дела към следователи в Софийска градска п...

Резултатите от проверката показват, че 85% от следствените дела са случайно разпределени, но само на хартия, пише Стандарт нюз.

Пред разследващите тя е обяснила, че така го била обсъдила с други нейни колеги от други следствени служби, те правели така, затова и тя решила да прави така.

По принцип, когато някой магистрат се изключва от разпределение, разпределящият е задължен да посочи причина за това (че си е направил отвод, че е в отпуска или болнични и т.н.). Найденова обаче посочвала други причини: "Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки". Според разследващите това е "чиста подигравка".

Другият механизъм за манипулация бил чрез промяна на натовареността на следователите – когато има дело за разпределение, се слагат двама следователи на 0%, а другите на 100% натовареност, след което се връщат показателите. Това ставало въпреки заповед на градския прокурор на София Николай Кокинов, който изрично бил посочил следователите да бъдат винаги на 100% натовареност.

Голяма част от констатациите за пропуските в системата "Law choice" съвпадат и с доклада от проверката във Върховния административен съд, която ВСС прекрати. Проверяващите, сред които бяха представители на НПО, ВСС и Инспектората към него, обаче констатираха също, че освен разпечатване на манипулиран протокол е възможна и намеса в електронния архив на програмата.

Според проверяващите Росица Найденова е действала на своя глава и без знанието и съгласието на своите началници.

Градският прокурор на София Николай Кокинов отбеляза, че той заедно с новия ръководител на столичното следствие Петьо Петров били иницирали ревизията. Изборът на Петров за поста предизвика серия от критики заради множеството съмнения около неговата личност и професионалнатa му кариера.

"Предстоят дисциплинарни производства на всички служители, които работят със софтуера за случайно разпределение на делата.", каза Кокинов.

Разпитаха Найденов, той поиска лична охрана

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов вече е бил разпитан в прокуратурата като свидетел по наказателното производство за нерегл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com