Тотално безхаберие при разпределението на случаи в Софийска градска прокуратура

5660
Тотално безхаберие при разпределението на случаи в Софийска градска прокуратура

Задълбочена проверка на испектората откри драстични нарушения при случайното разпределение на дела към следователи в Софийска градска прокуратура.

Разпределението на делата става посредством софтуер, който трябва да подава всеки случай на случаен принцип. Оказало се обаче, че това далеч не е така – софтуерът е бил заобикалян и ръчно са въвеждани данни за натовареността на следователите, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от БНТ. Има случаи, при които натовареността на даден следовател е 0%, а на друг – 100%.

Калин Георгиев привикан на разпит в прокуратурата

Главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство,...

Преди разпечатване на протоколите от компютърната система, данните в тях са били редактирани. Почти няма логични мотиви, когато даден следовател отказва да поеме дело, след което се налага преразпределение, каза още Кокинов и даде няколко примера за откази - „може би ще съм в отпуска”, „е хайде да не е веднага пак”, „хайде да е само след десетина дни, евентуално”, „охххх” и т.н.

Заради нарушенията ще бъдат образувани дисциплинарни производства срещу служителите, които работят със софтуера за случайно разпределение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com