Ден 21: Национален антиправителствен протест – блокирани кръстовища и скандирания „Оставка!“(НА ЖИВО)

7107
Ден 21: Национален антиправителствен протест – блокирани кръстовища и скандирания „Оставка!“(НА ЖИВО)
Снимка: БГНЕС

Протестиращите опънаха палатки и тенти в триъгълника на властта и на Орлов мост. Намеренията им са палатките да останат, докато целите на протеста бъдат постигнати.

В столицата и в над 10 областни града тази вечер е обявен национален протест. Протестът в 21-я ден на недоволство започна още от обяд. Бяха блокирани ключови кръстовища в София и в други градове. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

Протестиращите дадоха заявка, че ще останат на палатка в т.нар. „триъгълник на властта” докато не получат оставката, за която настояват вече повече от двайсет дни.

Не се очаква тази вечер да има шествие из града, обясни за БГНЕС адв. Николай Хаджигенов, един от “Отровното трио”.

За днес бе насрочен мащабен национален антиправителствен протест, исканията на демонстрантите остават непроменени: оставка на кабинета „Борисов 3” и на главния прокурор Иван Гешев, и провеждане на честни избори.

Точно в 12 часа по обед група от протестиращи блокира кръстовището на бул. "България" и бул. "И.Е. Гешов". Не повече от 30-40 души застанаха на кръстовището с плакати, на които бе написано "Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт. Оставка!".

Въпреки желанието на протестиращите да спрат изцяло движението на кръстовището, полицията се опита да пропуска повечето автомобили. За кратко бяха блокирани и три трамвая. Повечето шофьори заобикаляха протестиращите и преминаваха безпрепятствено.

“Искаме оставките на кабинета „Борисов 3”, на самия Борисов, на Иван Гешев, както и предсрочни избори - предсрочни честни избори. Извиняваме се много на шофьорите, както и на пътниците в градския транспорт, но те трябва да разберат, че за този един част от техния комфорт се решават следващите години на държавата”, посочи един от протестиращите, който каза, че е студент.

Шофьор на име Любомир пък каза, че колата му е блокирана. „Но честно да Ви кажа нямам против да изчакам малко, тъй като подкрепям протестите, ходя и по протести в центъра”, посочи мъжът.

Малко след това протестиращите тръгнаха към „Фритьоф Нансен”, който също бе блокиран.

Около 13.00 часа протестиращи разпънаха плажни кърпи и чадъри на столичните жълти павета и напълно блокираха движението.

„Българино, събуди се, заповядай тук, тук също можеш да си на плаж“, призова Николай Николов, един от протестиращите. „Всичко вече е казано. Дела трябват, а не думи“, смята той.

Според него за българските властимащи може да се напише „една много дебела книга с провинения“, а в демократичните държави всички скандали, които се случват в публичното пространство с участието на политически лица, водят до оставки.

Към 14 часа движението през Орлов мост в София е блокирано от протестиращи към момента.

Полицейското присъствие в центъра на София остана засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всичко ключови места, както и пред сградите на основните институции.

Спряно бе движението на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Част от  участниците в антиправителствената демонстрация се отправиха на шествие в посока Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Орлов мост.

За 19 часа днес е предвиден общонационален митинг-протест с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

След митинга организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет, където  планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което се насочиха към "триъгълник на властта", където блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и "Дондуков", заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това протестиращите се отправиха на шествие към "Орлов мост", като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Г. С. Раковски" при руската църква.

Спирайки за кратко и пред Народното събрание, протестиращите след това достигнаха до кръстовището пред Софийския Университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на "Орлов мост".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com