Диви пчели нападнаха паметник на културата в Пловдив

11299
Диви пчели нападнаха паметник на културата в Пловдив
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Диви пчели са превзели емблематичната Къща с медальона в Пловдив, затова двама добре оборудвани пчелари опушват гнездото и улавят рояка, който може да създаде сериозни неприятности на минувачи и живеещи наблизо, съобщи БГНЕС.

Оказва се, че това е трети импровизиран кошер на диви пчели, който трябва да се премахне, преди да започне ремонтът на сградата.

Къщата е строена през 1908 година по проект на големия архитект Камен Петков. Пръв неин собственик е бил Харитон Куев, кмет на Пловдив през 1919 година. След 1944 година къщата е национализирана и в нея е имал кабинет Васил Коларов. След 10 ноември 1989 тя е върната на собствениците, но равна съсобственост с наследниците- семейство Кюпелян, има и общината. Поради непосредствената и близост до съда къщата, макар и в сегашното си плачевно състояние, е предпочитана за адвокатски кантори.

След дълги преговори с наследниците и умуване как да се постъпи, общината реши да ремонтира къщата, а анонимен дарител подпомогна начинанието с 200 000 лева. Къщата е паметник на културата и ще бъде възстановена в първоначалния и блясък с изпълнение на всички детайли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com