Елена Пешева от "ВОЛЯ": Искаме по-строги закони за въвеждането на 5G

9222
Елена Пешева от "ВОЛЯ": Искаме по-строги закони за въвеждането на 5G
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

ВОЛЯ ще настоява за по-строги закони, които да гарантират здравето на хората, при въвеждането на 5 G мрежата. “За да не се лутат хората между всякакви страховити конспирации и липса на адекватна информация, поех задачата от името на парламентарната група на ВОЛЯ да работя по темата с влиянието на 5G мрежите върху човека. Като начало поставих въпроси пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на транспорта Росен Желязков“, заяви народният представител Елена Пешева. Тя попита здравния министър дали подопечното му министерството ще създаде специална работна група от независими и безпристрастни учени, специалисти по електромагнитни полета, за изследването на биологичното въздействие на 5G радиацията върху здравето на хората и дали има оценка на въздействието. Ананиев е отговоря че световната научна общественост, въз основа на научните изследвания от последните 20 години, счита, че при спазване на препоръчаните норми от Международния комитет за защита от нейонизиращите лъчения – ICNIRP, не се очаква 5G технологията да има вредни ефекти за здравето на населението. Той подчертава, че още през 2018 г. в НЦОЗА е създаден експертен съвет от специалисти, които следят развитието на научните изследвания в тази област и докладват тази информация. Министър Ананиев подчертава още, че независимо от Плана на ЕС, който предвижда 5G технологията да бъде въведена до 2022 г., страната ни има готовност да предприеме всички необходими мерки за защита на здравето на населението чрез завишаване на рестрикциите, ако прецени, че е необходимо.

На въпроса на какъв етап е въвеждането на 5G технологията в България и има ли вече тестване на отделните мобилни оператори, Росен Желязков отговаря, че у нас все още няма действаща 5 G. “Във връзка с въвеждането на този вид технология са предприети необходимите действия за осигуряване на необходимия радиочестотен спектър, определени са таксите и техническите изисквания за ползване на този ресурс. КРС издаде временни разрешителни за ползване на радиочестотен спектър с обхват 3,4 GHz, с оглед провеждане на тестове на трите големи мобилни оператори“, пише в отговора на Желязков. Той уточнява, че те вече са провели тестове в областта на здравеопазването, образованието, промишлеността и забавно-развлекателната сфера, но все още няма построени базови станции от ново поколение.

Елена Пешева от "ВОЛЯ": Учебник за 8 клас пропагандира употребата на наркотици (СНИМКИ)

Сигнали от десетки разгневени родители на осмокласници, които недоумяват как в учебник по философия може да се пропагандира употребата ...

Любопитно е, че законодателство ни по отношение на това колко са допустимите нива на електромагнитни полета в населени места не е променяно от 1991 г. „Независимо от технологичните промени, нормите по отношение на излъчващите телекомуникационни съоръжения в България, не са променяни до момента, с оглед гарантиране здравето и живота на всички здрави организми. Тези норми са приложими и по отношение на пределно допустимите нива на излъчване от съоръженията на 5 G мрежите“, пише министър Желязков. Той уверява, че в България нивата на пределнодопустимите норми на електромагнитните полета били от 45 до 100 пъти по-строги от тези в останалите европейски държави.

Елена Пешева от ВОЛЯ допълни, че независимо от това, нормативните документи трябва да бъдат актуализирани и синхронизирани така че със сигурност да пазят здравето и живота на хората. „Не може законодателството да е от 30 години! Въпреки уверенията на министрите, че по темата няма проблем, ще продължа да събирам мнения и да следя как е в другите държави. Дори и при най-малкото доказателство, че тази мрежа вреди на хората, ще настояваме за отлагане на въвеждането й в България. Както вече го направиха други европейски държави“, категорична е Елена Пешева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com