Ето колко плати държавата на 95 хотелиери за близо 10 хил. украински бежанци

9967
Ето колко плати държавата на 95 хотелиери за близо 10 хил. украински бежанци
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет прие проект на решение, с което одобри плащанията на помощи за кандидатите по „Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“. Става въпрос за програмата, по която хотелиерите получаваха по 40 лв. без ДДС за нощувка и три хранения (в това число и туристически данък) за един бежанец.

Днес правителството публикува плащанията към кандидатстващите за периода от 1 април до 30 април 2022 г. Те са на обща стойност 6,81 милиона лева. Парите се дават на одобрените по програмата 95 лица, които са предоставили 157 025 нощувки с изхранване на 9971 лица, получили временна закрила на територията на страната за горепосочения период.

Мариана Тошева: Има лични лекари, които отказват да записват украински бежанци (ВИДЕО)

20 юни е Световният ден на бежанеца. Преди 21 години - през 2001-а година, Общото събрание на Организацията на обединените нации /ООН/ ...

Припомняме, че в края на май тази програма приключи и украинските бежанци трябваше да напуснат хотелите. Тези, които имаха желание, бяха пренасочени към буферни центрове в Сарафово и Елхово. Беше обявена и нова програма за хотелиерите – по 15 лева за нощувка и изхранване на едно лице, но мнозина отхвърлиха предложението на кабинета.

От справката в решенията на Министерски съвет от днес се вижда, че по второто плащане за периода 1-30 април са отпуснати 6,68 млн. лв. за категоризирани обекти и 141 400 лева за некатегоризирани места за настаняване. При вторите ставката ДДС е по-висока – 20% спрямо 9% за първите.

Общо са прихванати 5000 лева от плащане по Етап I от програмата. Така общата сума за получаване по втория отчетен период е 6,67 милиона лева за категоризираните обекти и над 138 хиляди лева за некатегоризираните места.

При първите има 91 получатели на средства, а при вторите – 4. Първите са предоставили 153 747 нощувки, а некатегоризираните места – 3278.

7,9 млн. лева за храна за бежанците от Украйна - поръчката навява нелицеприятни мисли

С пряко договаряне Министерският съвет възлага изхранването на бежанци от Украйна. Поръчката е обявена в края на работния ден в петък и...

В края на април стана ясно, че България е получила 140 милиона евро от фонда на Европейския съюз за закрила на бежанците от Украйна в Европа. Предвиждаше се държавите членки да получат общо 3,5 млрд. евро, като днес ЕК отпусна още 3,5 млрд. евро до края на следващата година.

Комисията ще признава на страните от ЕС разходи на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както беше досега. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани – от 13 на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин.

Прочетете още: ЕС увеличава помощта за украинските бежанци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com