Граждани събират 8000 лв. за откуп на исторически тролей

7149
Граждани събират 8000 лв. за откуп на исторически тролей
Снимка: Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ обяви акция за събиране на средства за откупуване на исторически тролейбус Шкода 9Тр. Тя е част от кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“, съобщиха от неправителствената организация.

След преговори със собственика на возилото, цената на тролейбуса е намалена на 8000 лева под условие, че бъде откупен до края на годината. Ако не се съберат парите, историческото превозно средство ще бъде нарязано за скрап.

В Пловдив свалят жиците на тролеите, което затруднява движението

Сложната пътна обстановка в Пловдив днес стигна до абсурдни нива, след като към ремонтите на булеварди и прокопаването на изкопи за про...

Вече са осигурени 1050 лева от необходимата сума.

Тролейбусите Шкода 9 Тр се помнят от софиянци като „пеещите“ тролейбуси, заради специфичния силен меден „напев“, който издава управлението му. В столицата между 60-те и 80-те години на ХХ век са се движели 395 такива.

Конкретният тролейбус, който трябва да бъде откупен, допреди няколко години се е движил в Пазарджик като в момента се намира в Пловдив. Той е аналогичен като модификация на тролейбусите от последната доставка за София през 1981 г.

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД.

Тролей се запали в центъра на София

Тролейбус, движещ се по линия номер 2 в София, се запали на метри преди кръговото кръстовище на паметника Левски. При инцидента няма п...

Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски.

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения, събрани от сдружението.

В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com