Ин витро - само в краен случай

9756
Ин витро - само в краен случай

Ин витро е решение само за 20% от двойките без деца. На метода за асистирана репродукция обаче трябва да се гледа като на последна възможност, смята д-р Йосиф Димитров, специалист по акушерство и гинекология и председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. И изрежда стъпките, които трябва да извърви всяка двойка, преди да прибегне към ин витро, предаде КРОСС.

Стерилитетът е проблем за около 15% от хората в развитите страни и в Европа. У нас положението не е по-различно, категоричен е д-р Йосиф Димитров, но за жалост конкретни цифри няма, тъй като тепърва предстои да се правят мащабни проучвания. Диагнозата "стерилитет" обаче не се поставя с лека ръка. Опитът показва, че при нормалната популация за една година би трябвало да забременеят 85% от двойките, а за две - 100%. Затова чак след 12 месеца на неуспешни опити може да се говори за стерилитет. И трябва да се вземат мерки, обяснява гинекологът.

Причините за появата на стерилитет са различни. Начинът на живот също е сред основните фактори. Лошите навици - алкохол и цигари, пречат на забременяването, затова д-р Димитров е категоричен, че ако работите за бебе, трябва да се откажете от тях. Килограмите също са фактор. Специалистът е категоричен, че понякога е достатъчно да се свалят само няколко, за да забременее жената. Стресът и вредното въздействие на околната среда обаче са фактори, които трудно може да се избегнат от влюбените двойки. Както и чисто медицинските причини за стерилитет - като липсата на овулация, запушени или увредени маточни тръби, проблеми с лигавицата на матката или с маточната шийка при жените. И, разбира се, проблемите със сперматозоидите при мъжете. Причина за "трудното" забременяване много често се оказва и отлагането на самата бременност. Специалистът подчертава, че след 28-годишна възраст яйчникът започва да "старее". Следователно - намалява и яйчниковият резерв. Случи ли се, и шансовете за зачеване постепенно намаляват.

Причина за отлагане на бременността може да се оказва и размотаването на двойките между докторите. Д-р Димитров е категоричен, че колегите му трябва да покажат повече опит, като изпратят пациентите навреме при необходимия специалист, вместо да ги задържат, съветвайки ги да не спират да опитват.

Д-р Йосиф Димитров обяснява, че когато започват да търсят причините за проблемно забременяване в една двойка, първо правят изследване на мъжа. Обикновено стерилитетът е 50/50 сред силния и нежния пол. При мъжете обаче това може да се установи само с едно изследване - спермограма. Затова и медиците започват оттам. Когато се установи, че проблемът не е в мъжа, изследват и жената. Пречката за забременяване се открива много бързо - само в рамките на един менструален цикъл, обяснява гинекологът. Проследява се овулацията, правят се няколко ултразвукови и хормонални изследвания. Фертилните дни в месеца са само два или три от целия цикъл, през останалите сексът е единствено за удоволствие. Д-р Димитров уточнява, че сега продават и тестове, които всяка жена може да си направи у дома. При проблем с овулацията се започва терапия за стимулиране на яйчниците. На пазара има много препарати - под формата на таблетки, инжекции и някои по-сложни помпи, които се вземат през определен интервал от време, уточнява специалистът.

При проблемно забременяване понякога се налагат и по-сложни изследвания - на маточните тръби, като се прави снимка - на рентген или ултразвук, както и лапароскопия.

Д-р Димитров е категоричен още, че сред първите изследвания на двойката задължително трябва да има и посткуитален тест (тест след полово сношение). При него се взема проба от жената, след като се знае, че тя е имала сексуален контакт преди най-много 12 часа. Гледа се под микроскоп, изследват се и сперматозоидите -колко и какви са. Тaка се разбира дали има съвместимост или не, а ако няма, се задълбочават и изследванията, обяснява д-р Димитров.

Понякога се прибягва към т.нар. вътрематочна инсеминация. При нея се вземат сперматозоиди от съпруга, обработват се и се избират най-добрите, а дефектните отпадат. Следи се овулацията на жената и когато дойде моментът, с катетър се впръскват в маточната кухина. Ако и този метод не помогне, вече се стига до ин витро, казва д-р Йосиф Димитров. Разбира се, ако жените са над 38 г., лекарите действат възможно най-експедитивно. Над 38 години всяко забавяне намалява шансовете за забременяване - дори с ин витро, подчертава д-р Йосиф Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com