Инж. Кордов: Панелното строителство издържа тестовете

21236
Инж. Кордов: Панелното строителство издържа тестовете

Предизвикателствата, които се представиха пред нашият сграден фонд показаха, че те се държат прилично. Това заяви инж. Стефан Кинарев, председател на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, предаде БГНЕС.

Според него щетите, които са нанесени след земетресението на 22 май, са основно върху обекти, които не са поддържани правилно. 95% от всичко, което е построено в страната ни, е направено от български проектанти и български строители, продължи Кинарев.

Нормативната ни база е на същото ниво като на всички други страни в подобни сеизмични райони. Когато строителството на даден проект започне, винаги има надзорна фирма, която да следи за качеството и спазването на нормите, поясни инженерът. Ако процесът се извърши качествено, нашите сгради отговарят на изискванията на модерната строителна наука, заяви Кинарев.

Има наредба за паспортизация на сградите, която задължава всички сграда да имат паспорти, продължи Кинарев. Те показват как е поддържана сградата, както и какви нормативни документи са били в сила до датата на построяване и проектиране. Поради липса на пари ние закъсняваме с паспортизацията на общинските, общинските, и най-вече частните сгради, добави председателят на камарата. Като че земетресението ни изпревари, каза още Кинарев.

Панелното строителство издържа тестовете на времето, нормативната база за проектирането на този тип сгради е една от най-строгите за времето си. Това каза инж. Георги Кордов, председател на колегия София - град. Този контрол довежда до добрите резултати, смятам, че хората, които живеят в такива комплекси, могат да бъдат спокойни. Всичко, свързано със сеизмичната устойчивост, което е залегнало в нормите, е било спазено при строителството. Проблемите на този вид сгради са свързани повече с външният им вид и тяхната енергоефективност, отколкото със здравината им, заяви Кордов. Лично аз съм правил експертизи на много такива сгради, останал съм доволен от всички от тях, допълни той. Очаквайте подробности.

Редактор: Яна Баярова

Експерти: България се характеризира с висока сеизмична активност

Във Варна бе представен проект, свързан със сеизмичната безопасност по Черноморския регион, предаде „Фокус”. По думите на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com