КНСБ иска 25 % ръст на средната заплата

7200
КНСБ иска 25 % ръст на средната заплата
Минималната работна заплата от началото на следващата година трябва да стане 330 лева, заяви Пламен Димитров

25 % ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта поиска КНСБ на откриването на VІІ редовен конгрес на Конфедерацията, предаде Стандарт Нюз.

Минималната работна заплата от началото на следващата година трябва да стане 330 лева, заяви Пламен Димитров, президент на синдикатите.

Минималната работна заплата става 290 лв. от днес, 1-ви май

Минималната работна заплата се увеличава от днес - от 270 на 290 лева. С постановление от 9 ноември 2011 г., правителството утвърди о...

Той посочи, че последиците на кризата за отворената българска икономика се проявиха на пазара на труда със загуба на над 400 000 работни места и свиване на доходи. Днес българското общество е с безпрецедентна поляризация на доходите, посочи Димитров.

Той обаче призна, че въпреки трудностите и ограниченията, диалогът с управляващите е дал и добри плодове – например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно време.

За първи път напоследък на най-високо европейско ниво заетостта се посочва като двигател на растежа, посочи Димитров.

Според синдикатите е нужна нова икономическа политика, нов подход при разпределението и преразпределението - безкомпромисна борба със сивата икономика, ускорено въвеждане на данък върху транзакциите, развитие на високотехнологични индустрии, енергоспестяващи и с иновационен заряд, нова, по-качествена заетост, достойно и справедливо заплащане на труда, разумно използване на ресурсите и др.

Младежката безработица надхвърля 30% у нас

За нас е важно в икономиката и в Плана за развитието и възстановяването й да бъдат заложени работещи механизми. Това каза президентът...

Гости на конгреса днес са премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и други гости. На конгреса на КНСБ присъства и Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com