Рекордна безработица в Италия, все по-ниска в Германия

9518
Рекордна безработица в Италия, все по-ниска в Германия
Италианското правителство прие мерки за ограничаване на публичните разходи

Безработицата в Италия удари рекордните 9,8% през март от 9,6% през февруари, което служи за доказателство, че рецесията в третата икономика в еврозоната се задълбочава, предаде БГНЕС.

Безработицата при младежите на възраст между 15 и 24 години също скочи осезаемо. Тя се повиши до 35,9% от 33,9 за предходния месец, отбеляза в най-новия си доклад агенция Истат.

Правителството на Марио Монти прие снощи на министерски съвет серия от структурни мерки за намаляване на публичните разходи и избягване на пилеенето на пари.

"Общата сума от намаляване на публичните разходи е 4.2 млрд. евро, която ще послужи да се избегне увеличаването на ДДС с два процента, както е предвидено за следващия октомври", каза Монти след края на заседанието на министрите, което продължи почти 6 часа.

До 31 май различните министерства трябва да определят секторите, където публичните разходи могат да бъдат намалени. Монти лично ще ръководи междуправителствена комисия, която ще трябва да прецени къде могат да бъдат направени съкращения на работни места. Енрико Бонди, синдикът на италианския млечен концерн Parmalat, бе назначен за извънреден комисар за ограничаване на обществените разходи. Той ще има за задача да определя нивото на разходи за всеки сектор.

Междувременно априлската безработица в Германия спадна, което е типично за пролетта във водещата икономика на континента. Безработицата в страната, която измерва дела на регистрираните незаети лица спрямо работещото население като цяло, се понижи до 7 от 7,2% през март.

Данните бяха оповестени от Федералната агенция по труда в Нюрнберг.

 

Италия съкрати бюджета си с 4,2 млрд. евро

 Италианското правителство съкрати бюджета си с 4,2 милиарда евро в опит да избегне планирано увеличение на данък добавена стойност, пр...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com