Коментар №2 на седмицата: Има такива прецеденти, а дали има такъв народ?

2741
Коментар №2 на седмицата: Има такива прецеденти, а дали има такъв народ?
Снимка: Screenshot

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 6 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Път на комиците, казва народът. И не само нашият, но, да се ограничим с два примера – и италианският, и украинският. Говорим за това, което журналисти и политически анализатори наричат изненадата на парламентарните избори на 4 април в България. Изненадващо партията на шоумена Слави Трифонов изпревари БСП и стана втора политическа сила.

Нека веднага да кажем, че има такива прецеденти и то удивително сходни. През 2009 г. в Италия комикът Бепе Грило създаде партията Движение "5 звезди", през 2018 г. партията спечели 33% от италианските гласове. През 2019 г. украинският комик и шоумен Володимир Зеленски стана президент на страната.

Зеленски има собствен медиен проект "Студиа Квартал-95". Създател е на телевизионни и шоупрограми. Силата му като актьор, както и на Грило, е в политическата сатира. Който се разрови, може да намери още сходства с българина Слави Трифонов. Разликата е, че формацията на Трифонов се изстреля до втора политическа сила около година и нещо след създаването си. На Грило му трябваха 10 години преди движение "5 звезди" да стигне апогея си. На Зеленски – един мажоритарен вот. Любознателните могат да се запитат доколко полезна за Италия е била "5 звезди" и доколко добър президент е Зеленски.

Приликите може би са и в друго – и трите фигури, тръгнали от политическата сатира и попаднали заради всенародната любов в реалната политика, са изключително ярки. Толкова ярки, че около тях не виреят реални политици.

Нека да помислим, знаем ли други имена, освен тези на Грило и Зеленски, откроили се или развили по някакъв начин техните политически проекти?

Колко от сценаристите на Трифонов, които трябва да са гръбнак на неговата формация, са разпознаваеми? Колко политическо битие им остава, ако го няма лидера им и какво са те без него?

От предизборната кампания на "Има такъв народ" не се разбра какъв е експертният потенциал на тази формация, нито какво предлага, нито какво възнамерява да прави, като попадне във властта. И доколко партията на Трифонов имаше предизборна кампания? Изявите ставаха по телевизия "7/8". От това и от изборния резултат се разбра, че тази телевизия се гледа у нас и в чужбина. Една ефирна телевизия може само да съжалява, че се лиши от шоумена Трифонов и неговия екип. Самият Трифонов, забележете, се впусна в политиката след като беше лишен от присъствие в съответната телевизия.

Но едно шоу, било то и политическа сатира, е едно, а реалната политика е друго. Тъкмо в реалната политика ще се разбере има ли такъв народ или има зрители на телевизия "7/8".

Дали хората забравиха, че първоначално името на партията беше "Няма такава държава"? Отказалите да регистрират формацията с това име всъщност направиха услуга на Трифонов. От негативното "Няма такава държава" се стигна до позитивното "Има такъв народ". Е, как да не изпаднат в умиление сънародниците ни в чужбина, особено тези, чиято носталгия по родината се изразява в музикални предпочитания, олицетворявани от Слави Трифонов и неговия бенд? Факт е, че точно негови медийни и музикални проекти легитимираха чалгата. Интересно е и какви са професионалният и образователният профил на гласувалите за "Има такъв народ" у нас и в чужбина. Или по-просто казано, какво работят тези хора? И какво – другите, например тези, които са гласували за втората в странство формация - "Демократична България"? Но това е тема за размисъл за социолозите, дано се сетят за нея след като се начудят на изборния резултат.

Интересно е още какво ще прави "Има такъв народ", когато, ако ГЕРБ не състави правителство, получи мандата като втора политическа сила в парламента? Дали е възможно тогава да лъснат две неща – липсата на компетентност и на способност да управляват? Насред пандемия при това, невиждана от много време по света.

И нещо друго – ако за Трифонов са гласували младите и умните, нека да се поразровят. Не чак в миналото. Социалните мрежи още пазят видеоклипове за допирните точки на шоумена с покойния създател и тартор на "Мултигруп" Илия Павлов. За малко да напишем по погрешка "Мутригруп". Да си припомним и кой възпя момчетата "в черни дрехи", но с "бели сърца". Един от най-известните химни на мутрите.

Ако е вярно, че невежеството е като лошата хигиена и не остава дълго скрито, а паметта ни е къса, нищо чудно да се случи фиаско като в една от песните на Трифонов – "Тайсън Кючек": "Седем-осем и ще си паднала..."

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com