Коментар №2 на седмицата: Тъпанарите, коронавирусът и властта на Борисов

12182
Коментар №2 на седмицата: Тъпанарите, коронавирусът и властта на Борисов
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

От три седмици насам вече е пределно ясно – заразата с COVID-19 почва да се разпространява като пожар. Не говорим вече само за България, но и за цяла Европа. И е ясно, че щом има такава промяна, значи има причини за това. Не е обаче напълно и категорично ясно какви са всички те, което налива масло в огъня на неверниците.

Със сигурност има поне две причини, които водят до сегашната ситуация – настъпващата есен и идващата след нея зима на Стария континент плюс неспазването на основните мерки за предпазване – носене на маски, дистанция и дезинфекция.

Специално в България на много места се държим в стил "все от нещо трябва да умрем". Дори елементарни неща като носене на маска и спазване на дистанция тотално ги пренебрегваме. На работа, в магазина, в затворени публични помещения, в градския транспорт – изобщо не се замисляме. И даже по-страшното е, че това изглежда по-изразено в по-малки населени места – там, където например можеш да отидеш пеша до мястото, където имаш работа.

Оправданията да не спазваш мерки са кое от кое по-идиотски – достатъчно е да поразгледате Facebook. Скоро там прочетох, че всичко с PCR тестовете било фалшиво, защото нямало нито един заразен служител на голяма търговска верига. Все едно обявяват заразените и болните по професии?! Но написалият тази чутовна глупост знае – на него му е казала една съседка, която го е чула от една приятелка, която познава един приятел, чието бивше гадже се среща с един пич, чиято сестра живее до едно семейство, което работи в такъв голям магазин и тя ги чула да си говорят онзи ден в асансьора.

Само преди няколко дни си спомних за повтарящи се научни данни как непрекъснато оглупяваме – ТУК и ТУК! И подозрението на база научни данни, че в по-развитите държави младите поколения по-масово вървят надолу умствено. Що се отнася до коронавируса, в България обаче сякаш по-възрастните са по-безотговорни – точно тези, които по-често са в рискова група. В този ред на мисли много бих искал да видя статистика – колко от хваналите вируса са носели маски, където трябва, колко от тях са избягвали ненужни събирания с много хора, колко са работели дистанционно, щом могат, а не са били принудени да ходят в офис, колко са си миели ръцете всеки път, преди да ядат например – всеки заразен и болен със сигурност може да отговори на тези въпроси честно пред себе си, ако не пред друг.

Оттук-нататък изглежда е повече от ясно – и в България ще приложим на практика хипотезата за стадния имунитет. Не защото съзнателно го избираме като подход на държавна политика, а защото такова общество и такава държава сме си построили. Представяте ли си сега, след месеци на протести и възмущение заради всички каши, надробени от сегашната власт, да излезе Бойко Борисов и да обяви, че трябват по-сериозни мерки? Отговорът, по мое мнение, ще е още по-голяма съпротива, която ще ги обезсмисли. Защото Борисов, който дойде на власт с куп обещания за по-добра държава преди над 10 години, за три мандата не направи абсолютно нищо за най-важните аспекти на благоденствието на една нация – справедливост (правосъдие), развитие на интелектуалния потенциал (образование) и подобряване на здравето (по-добра и модерна здравна система, с по-добър достъп). Не направи, защото е трудно, защото коства подкрепа и носи опасност за политическото му бъдеще. Но точно във времена на криза си проличава най-ясно какво си вършил, когато е имало възможност и е трябвало. И от решенията на властта сега си личи как само гледа да угажда на който може поне малко да я подкрепи след това - спортни прояви на закрито с публика точно когато дневните случаи стабилно се удвоиха.

А за тези, които ще прочетат и гракнат как маските и дистанцията не пазели - в Китай, държава с над милиард и половина души население, има по 10-20 случая на ден. И там идва зима като в България и Европа, само че всички източници на информация, дори тези, които не вземат данни само от официалните извори (защото, нали, комунистите много лъжат), не засичат взрив от болни там дотук. У нас – ами ЕТО ГИ ПРЕСНИТЕ СЕДМИЧНИ ДАННИ! Следващата седмица – ще видим пак, живи и здрави да сме.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com