X
 
 

Стават ли по-глупави младите в развити страни?

2042 1
photo of Стават ли по-глупави младите в развити страни?
Снимка: iStock/Guliver
Новото поколение има по-нисък интелект от своите родители, сочи проучване на норвежки учени, пише хърватският вестник "Ютарни лист", цитиран от БГНЕС. За проучването излезе информация още преди над една година, но сега има по-подробни заключения.

В продължение на десетилетия се наблюдаваше устойчив ръст на коефициента на интелигентност на всяко следващо поколение, като например средните показатели на хората през 50-те години са били значително по-ниски от тези на хората през 80-те години. Явлението е познато като Ефектът на Флин и е кръстено на новозеландския изследовател, който систематизирал данните за интелекта на поколенията.

Да си умен е вредно за здравето

Наскоро проведено изследване показва, че хората с високо ниво на интелекта са по-застрашени от развитието на психически заболявания и р...

През 90-те години на XX век, обаче, тенденцията се е обърнала и новите поколения в развитите страни започнали да "оглупяват". Тенденцията била открита за първи път от учени в Норвегия, които изследвали резултатите от тестовете за интелигентност на постъпилите в армията между 1950 и 2002 година. Данните от ХХ век съвпадали с Ефекта на Флин, но от средата на 90-те настъпила промяна и коефициентът на интелигентност започнал да спада.

Учените потърсили още информация и видели, че "оглупяването" е налице и при постъпилите в армията в Дания и Великобритания. Според изследване на феномена, средният коефициент на интелигентност при 14-годишните британци е спаднал с 2 процента от 1980 до 2008 година.

Едно от радикалните обяснения за причините е, че идващите в Европа имигранти са с по-нисък коефициент на интелигентност и свалят общото ниво, твърди ученият Ричард Лин, известен с противоречивите си теории. Изследването на данните от Брент Братсберг и Оле Рогеберг не потвърдило "мигрантската теория". Дори деца от едно и също семейство, при които има поне 10 години разлика, показвали новата тенденция, като по-малкото дете имало по-нисък коефициент на интелигентност.

Интелектът на младите спадал с по два пункта всеки 10 години, като имиграцията и генетиката не давали отражение.

Странните "приятели" на интелекта

Още през 50-те години на миналия век психологът Луис Търман, който в продължение на много години се занимава с въпросите, свързани с ра...

Учените изследвали и отхвърлили всички варианти, като възможността повече деца да се раждат в семейства с по-ниско интелигентни родители. Те заключават, че средата, в която живее човек, е в най-голяма степен определяща за изграждането на интелекта му, а в днешното общество има нещо, което пречи на децата да се развиват. Все още не открито какво е то конкретно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • селкооп 1 селкооп преди 3 дена Профил на трол?
    Как не е ясно какви са причините?!! Ще ви ги кажа накратко: а) все по-затъпяващите програми по телевизиите; б) свободният достъп на всякакви малоумници до интернет и те пишат ли, пишат простотии; в) достъпността на таблети, смартфони и други джуджавки, за които децата са залепени, вместо да общуват помежду си; г) масовия отказ от четене на книги за сметка на лесно смилаемите шарени филми.
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...