Крадат парно с подово отопление

41906
Крадат парно с подово отопление
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Крадците на парно не ощетяват "Топлофикация", а своите съседи, тъй като подадената към блока топлина се разпределя между всички апартаменти. Затова за да не бъдат разкрити, крадците на топлина са доста изобретателни, предаде Стандарт нюз.

Например служител на "Топлофикация Перник" бе заловен да краде парно, и то по изключително сложен начин - чрез подово отопление, разказаха от топлинния счетоводител, който обслужва сградата. Човекът направил доста сериозен ремонт на апартамента си и от щранговете (тръбите, които пренасят горещата вода по цялата система в блока) прекарал отклонения, които минават под пода в стаите. Така привидно жилището не ползва топло през радиаторите, но в същото време обитателите му се радват на завиден комфорт. Единственото неудобство в "системата" е, че няма как да се регулира температурата. Когато стане прекалено топло, просто се отваря прозорецът, за да влезе по-хладен въздух, и всичко е наред. По този начин обаче централният топломер в абонатната станция отчита потребената енергия. Поради факта, че в самото жилище това не се случва, след края на отоплителния сезон навъртяната сметка се разпределя между останалите апартаменти и така съседите поемат цялата сума за отопление на крадеца. Подобни случаи има и в други градове, включително и в София. Безплатното подово отопление от типа "направи си сам" не е налице от скоро. Подобни случаи са засичани и преди повече от 10 години, разказват служители на столичната "Топлофикация".

ДКЕВР вече променя цената на парното и на топлата вода по всяко време

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цените на парното и топлата вода по всяко време на годи...

Подобни инсталации обаче се засичат много трудно, тъй като по нищо не личи, че ги има. Единственият вариант е някой, който е усетил, че подът във въпросното жилище е топъл, да издаде собственика. Това обаче става трудно. Първо, защото всеки с подобна инициатива в дома си ще внимава кого пуска вътре. И второ, защото едва ли близък човек ще хукне към "Топлофикация" или фирмата за дялово разпределение, за да издаде свой приятел или роднина, че краде парно. Самото преустройване на жилището с подово отопление е сложно и не особено евтино. От една страна човек трябва да има средства, а от друга - и способности, за да си направи въпросния ремонт. Въпреки тези пречки обаче ентусиасти не липсват.

Доста по-често обаче се засичат кражби на парно по по-лесните и разпространени начини. Не са малко опитите за манипулации на самите топломери. Този тип кражби обаче вече се засичат по-лесно. Това става с новите топломери с радиоотчитане, които подават сигнал при опит за манипулиране, разказват от "Техем". След края на миналия отоплителен сезон при засичането на показанията 21 уреда с дистанционно отчитане в София са подали данни, че е имало опити за манипулацията им. Така крадците са били хванати. И за цялата зима им е била начислена сметка на максимална мощност на радиаторите, както е според закона. Това обаче със сигурност не са били единствените случаи на кражби на парно нито в София, нито в останалите градове в страната, където има "Топлофикация".

Затова от "Техем" препоръчват няколко неща. Първото е хората да се оборудват с радиотопломери, които сигнализират при опити за манипулация. Новите топломери с радиоотчитане имат датчик, който засича, ако радиаторът или самият топломер е преместван от мястото си. Така може да се предотврати най-разпространеният начин за кражба на парно. Има хора, които за зимата махат радиатора с топломер, закачат друг на негово място, отопляват се, а като наближи краят на сезона, връщат официалния си отоплителен уред. Така показанията на топломера са за много малко консумирана енергия, а откраднатата се плаща от съседите. С новите топломери с радиоотчет обаче тази схема не може да се прилага.

За да бъде невъзможна смяната на радиатора се, препоръчва и поставянето на стикери на връзките между щранговете и радиатора. Те са специални, топлоустойчиви и се повреждат при опит за подмяна на радиатора. Има и стикери за самите топломери. Чрез тях се предотвратява възможността уредът да бъде демонтиран, ако човек има съответните познания.

Шефът на столичната „Топлофикация” взима между 2600 и 3000 лв.

В опит да докаже, че „Топлофикация” София инвестира в доверието на клиентите си, шефът на дружеството Стоян Цветанов показа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com