КЗК се самосезира за картел заради високите цени на горивата

5590
КЗК се самосезира за картел заради високите цени на горивата
Снимка: iStock

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната, съобщиха от комисията.

Комисията е проследила нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара, включително появилите се в последните седмици серия публикации и изказвания в пресата и в средствата за масово осведомяване за необосновано покачване на цените на горивата на някои обекти - част от вериги бензиностанции.

В КЗК са постъпили множество сигнали за непазарно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти, предлагани от търговци на дребно. Информацията, събрана от комисията, насочва към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, като за това повишение няма икономически причини.

В хода на проверката е установено, че в много медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 02 март 2022 г.

Комисията е установила, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен е ръстът в периода 2 и 3 март 2022 г. Тогава средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е 2,82 лв./л.

КЗК одобри бензиностанциите сами да се пазят да не влизат в картел

Четири са основните мерки, с които веригите бензиностанции ще се борят срещу картелни споразумения. Тези мерки са предложение на самите...

През разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 2 март на бензиностанция Круиз средната цена на литър гориво е била 3,14 лв./л. за бензин А-95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 3 март средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

След анализ на получените сигнали и становища, може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение, в нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива - дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД. Това може да води към нарушение на антитръстовите правила.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, се казва още в съобщението.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: КЗП: След проверките цените на бензина и олиото се успокоиха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com