КЗП: Фокусираме се върху онлайн продажбата на ученически дрехи и пособия

2218
КЗП: Фокусираме се върху онлайн продажбата на ученически дрехи и пособия
Снимка: КЗП

"Следим за коректното обявяване на цените на ученическите стоки и комплекти“, обяви председателят на Комисията за защита на потребителите - Димитър Маргаритов в ефира на ТВ Европа по повод наближаващото начало на учебната година. Той съветва родителите да внимават за обявяването на цените, и то най-вече в случаите, когато избират различни комплекти – комбинация от пособия, стоки, раници, дрехи и други.

„Понякога търговците с цел наистина да улеснят родителите предлагат такъв тип оферти, но невинаги това е най-изгодната цена. Затова един от акцентите при нашите проверки е коректното обявяване на тези цени. А когато говорим за различен тип промоции, акции, намаления – проследяваме дали съответства на действителността този анонс“, посочи Маргаритов. Той добави, че при проверките се обръща внимание още на безопасността на стоките и верността на информацията за техните характеристики, които често биват описвани доста примамливо да родителите.

КЗП: Таксуването на клиенти за тоалетна е незаконно, заведение отнася 1000 лв. глоба

Таксуването на клиенти за ползването на тоалетна е незаконно и заведението, което го е направило, ще плати глоба. Това заяви пред Нова...

Нашият фокус ще бъде и върху онлайн пространството, тъй като в последните години, включително и по жалбите в предишни периоди, виждаме как родителите предпочитат да пазаруват и в интернет, където също се предлагат от електронните магазини доста каталози, комбиниращи необходимите стоки за старта на годината“, отбеляза Маргаритов. Той посочи, че във форумите, които са били проследявани от комисията, хората коментират, че след първоначалната еуфория около подготовката на учениците и закупуването на тези стоки, впоследствие са ги видели на други места на по-ниски цени.

"Притиснати от времето, обикновено се доверяваме на някой друг вместо нас да реши проблема с целия този списък от необходими неща. Но има достатъчно време и все още да бъде направен внимателен преглед и да бъдат сравнени оферти, за да не се получава впоследствие разочарование. А ние, от своя страна, ще следим за коректността при обявяването на тези промоции и намаления“, каза председателят на Комисията за защита на потребителите.

Димитър Маргаритов обобщи и картината на отминаващия летен туристически сезон. Извършени с над 2 000 инспекции, като в 7-8% от случаите има нарушения. Те са свързани със занижено качество на туристическата услуга, спрямо притежаваната от дадения обект категория, опити за принуждаване на туристите да си вземат в комбинация от няколко услуги и други.

„Имаше един случай, който наскоро стана известен със зареждането на телефона в заведение и с таксата, която се вземаше за посещение на тоалетна, въпреки че съгласно закона клиентите категорично имат право безплатно да я посетят“, даде пример Маргаритов. „Виждаме, от една страна, все още някои недостатъци, свързани с непокриването на минималните изисквания, които наредбата залага по отношение на туристическите обекти. И от друга – опит за едни дребни хитринки, които целят лесна, но минимална печалба. Всичко това, според мен, проектира проблема с отношението на търговеца към неговите клиенти, когато става въпрос за туристически продукт“, обърна внимание Димитър Маргаритов.

КЗП: Разреждат алкохола в заведения по морето

Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви председателят Димитър Марг...

Той подчерта, че въпреки прогнозите и притесненията за слаб туристически сезон, в сравнение с предишните, "най-вероятно статистиката ще покаже известен отлив, дължащ се на редица обстоятелства, но като цяло качеството на туристическата услуга не е лошо в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com