Лоша инфрастуктура, мръсни улици, бездомни кучета: Какви най-често са оплакванията към кметствата?

6419
Лоша инфрастуктура, мръсни улици, бездомни кучета: Какви най-често са оплакванията към кметствата?
Снимка: Четири лапи

Хората масово се жалят в общинските инспекторати от лоша инфраструктура и непочистени улици. Това сочи справка на „Монитор“ за 2020 г. От нея се разбира, че на ден някои общини обработват десетки сигнали.

В София за изминалата година са постъпили и обработени 30 566 сигнала. Те са насочвани за проверка към районните инспекторати или компетентните експерти. Най-много от тях са свързани с чистотата и управлението на отпадъците – 21 051. След тях се нареждат сигналите за техническа инфраструктура – „Софийска вода“, „Топлофикация“, експлоатационните дружества. Оплакванията от паркиране в тревните площи са 1213, след тях са от екология и зелени системи – 1045. От транспортната инфраструктура оплакванията достигат 969. Най-малко хора са подавали сигнали от рекламната дейност в града – 56.

60 изоставени коли в Асеновград ще бъдат премахнати от общински терени

Точно 60 стикера на изоставени коли е поставила общинската Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ в Асеновград. Бележките...

По сметката на Столичния инспекторат от такси и санкции са постъпили 8,2 млн. лв. Тук се наблюдава спад с 400 000 лв. в сравнение с 2019 г. София е прибрала 1,2 млн. лв. от такси за ползване на територии общинска собственост за „Търговия на открито; разполагане на подвижни съоръжения пред стационарен търговски обект; подиуми; при провеждане на спортни, културни и други индивидуални и масови прояви на открито“. 1,9 млн. лв. са таксите в дирекция „Управление и анализ на трафика“ за заемане на тротоари и улични платна от строителни обекти. 366 хил. лв. са глобите на фирмите изпълнители на дейностите по лятното и зимното почистване. Инспекторатът е успял да спести 3,4 млн. лв. от отказаните за обработване площи по зимно почистване.

Пловдивчани се жалят в Общинския инспекторат най-често заради замърсявания, съобщава за “Монитор” шефът на общинското ФБР Борислав Димов. Той уточнява, че най-много са сигналите за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, както и за изгаряне на отпадъци. Не са малко и жалбите срещу строителни фирми заради шума, който вдигат в часове, отредени за почивка. След шума от строителните обекти се нареждат сигналите, че работници на различни доставчици на услуги прокопават улици и тротоари. Не са малко и сигналите за сложени пред търговски обекти реклами без разрешителни. Напоследък са зачестили и жалбите за разхождане на кучета в градинки и паркове и за хранене на улични котки на нерегламентирани места. В община Пловдив има лицензирани зоодоброволци, които имат правото на определени места и при спазване на хигиена да хранят бездомни котки. Когато граждани се натъкнат на мръсотия край блоковете си заради безразборно хранене на четирикраките, обикновено подават сигнали в Общинския инспекторат.

В Хасково жалбите са за лошо улично осветление, бездомни кучета в града, течове от остарялата ВиК мрежа, лоша асфалтова настилка и дупки по улици и общински пътища в селата. „За да решим генерално проблема с уличното осветление, спечелихме сериозен проект по норвежкия финансов механизъм за 810 000 лева“, съобщиха от кметството. Само преди дни кметът на община Хасково Станислав Дечев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха вчера договора за „Рехабилитация и модернизация на система за улично осветление“. С този договор Хасково получава безвъзмездно близо 810 хиляди лева за изграждане на икономично и модерно улично осветление в кв. Болярово и селата Гарваново, Въгларово и Клокотница.

Кюстендилци най-често подават жалби до общината за незаконно строителство, неправомерни ремонти и агресивни кучета, посочва справка на администрацията. Недоволство сред местните предизвиква и отглеждането на едър и дребен добитък – крави, овце и кози, както и опасните дървета. През миналата 2020 година постъпилите жалби в кметската администрация са 230, а само от началото на годината тяхната бройка е 75. По-интересните и запомнящи се са предизвикани от съседски войни. Една от тях е за поставена тоалетна чиния на етажа в общия вход на жилищна сграда, друга пък е срещу комшия, отглеждащ птици в апартамента си. Недоволство е предизвикало и пръскане с хербициди, както и горене на отпадъци в жилище. На всеки един от сигналите общинската администрация е направила съответната проверка и са предприети мерки по законосъобразност.

Само за седмица: 300 нарушения в лепенето на предизборни материали в София

През тази седмица са установени близо 300 нарушения, при които са установени рекламни предизборни материали, съобщи пред Радио София на...

В Община Велико Търново от 2015 г. общински инспекторат няма. Сигналите и жалбите си гражданите изпращат в дирекция „Строителство и устройство на територията”, като най-честите сигнали, които се подават, са свързани с неуредици по инфраструктурата: дупки по улиците, липса на тротоарни плочки, некачествени ремонти. Във връзка с това в общината действа Звено за аварийни ремонти, което след получаването на съответния сигнал се задейства и вместо да се губи време в обявяването на поръчка и избор на фирма, която да извърши съответния инфраструктурен ремонт, работата по ремонтните дейности се поема от служителите в това общинско звено.

На телефоните на инспекторите в община Шумен преобладават обажданията на граждани за изоставени и неизползвани автомобили. Според пресаташето на кметството Роза Енчева случаите на такива сигнали зачестили в началото на годината, когато общинската администрация предупреди жителите, че във връзка с изменения в Наредбата за излезли от употреба моторни превозни средства е съкратен срокът за премахване на изоставени автомобили, които се намират върху имот – държавна или общинска собственост. На второ място са оплакванията за липсващо или повредено улично осветление с искане за възстановяване на светлината. Третата група жалби са за неправилно паркиране, но тях общината ги препраща към полицията. След тях са обажданията за замърсяване на общински терени, за изхвърляне на боклуци и нерегламентирани сметища.

Освен от изоставени автомобили, незаконни гаражи, дупки и боклуци по улиците русенци напоследък се жалят и от кораби замърсители на въздуха. „Сигурен съм, че кметът в качеството си на пазител на чистия въздух в Русе може да предприеме инициатива и да се справи с този проблем. Като за начало видеонаблюдение, за да е ясно кои кораби замърсяват. След което да им се прегледа документацията и да се установи какъв проблем имат. Тези кораби, които не отговарят на законовите изисквания, да се спрат до установяване на неизправностите им“, предлага гражданин екоактивист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com