Металурзите в Кърджали спират протестите за месец

2708
Металурзите в Кърджали спират протестите за месец

Преустановяване на протестите за един месец от считано от днес. Това решиха металурзите в Кърджали. След изтичането на този период ще има яснота за старта на ремонтите в част от ОЦК и числото на наетите за това работници.

Решението дойде след разговора на водачите на бунта с областния управител Иванка Таушанова, на която те разчитат да посредничи за среща с новите инвеститори от "Хармони 2012", съобщи БГНЕС.

Управителят на фирмата Иван Елкин е уверил в телефонен разговор Таушанова, че след месец ще стане ясна фирмата-подизпълнител за големия ремонт на цинковия завод. Спечелилата фирма ще наеме работници, най-вероятно от средите на металурзите, които отдавна са в списъка на безработните.

Забавените заплати на металурзите от ОЦК вече се изплащат

Близо 60 от обща 300 металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали вече са получили забавените си с година заплати, предаде БГНЕС. ...

Елкин обаче в момента не е в състояние да отговори на претенциите и питанията на протестиращите, тъй като е в интензивен диалог с различни фирми, заяви Таушанова.

"Хармони 2012" не е публично дружество и ще избере фирмата за ремонта не чрез търг, а след персонални разговори и преценка на офертите, допълни тя. Този разговор се е провел преди две седмици, когато металурзите възобновиха протестите си след дълга пауза, а не днес специално заради делегацията им при областния управител.

В официална позиция, разпространена до медиите в Кърджали, Иван Елкин подчертава, че инвестиционните намерения на "Хармони 2012" ще гарантират модерно производство, износ и намаляване на безработицата в града и региона.

"На първо място ще стартираме ремонтно-възстановителните работи. Амбициите ни са да изградим изцяло нов завод за производството на цинк, който ще бъде от изключително значение не само за развитието на сектора в Кърджали, но и за цялата страна. Това е единственият начин да стигнем до желания финал", посочва той.

Вдигат нов манастирски комплекс в Кърджали

Нов манастирски комплекс ще израсне в близост до средновековната църква "Свети Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал "Веселчане". Част...

Чуждестранни компании са проявили голям интерес, две от водещите в света вече са направили огледи на производствената площадка на ОЦК. Това са френската ONET и канадската SNC Lavalin, до един месец се очаква да пристигнат офертите им.

Според Елкин само главният изпълнител на проекта за новия цинков завод, какъвто на практика още няма, може да каже кога стартират дейностите и колко време ще бъде необходимо за цялостното изграждане.

"От известно време проучваме сектора и смятаме, че той е с много добър потенциал. Това показват и последните данни – производството в металургията към март 2013 г. се е увеличило с 64% спрямо декември миналата година. Това обяснява интереса ни вече бившия ОЦК, въпреки, че нашата фирма не се е занимавал с металургия досега", така Елкин обяснява навлизането на фирмата му в непознати води.

Опасенията на бившите металурзи са, че ОЦК може да последва съдбата на Кремиковци. Те се тревожат от факта, че новите инвеститори не споменават нищо за оловния завод, а говорят само за цинковия. Това според тях означава, че не всички от съкратените работници ще намерят отново работа в комбината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com