Нужно е по-задълбочено проучване на българската история (ВИДЕО)

1359
Нужно е по-задълбочено проучване на българската история (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с Янко Гочев – юрист, историк, автор на статии и трудове на историческа тема като ,,Косовската операция на Българската армия“ през 1915 г.“, тритомника ,,Руската империя срещу България“, ,,Убийството на Васил Левски - Виновниците“, както и на ,,История на Пловдивската адвокатура“, за чието написване е награден с Почетен знак на Пловдивската адвокатура.

Историкът споделя, че повече от 20 години професионално се занимава с темата за участието на българските герои и воини във войните за национално обединение, Първата балканска война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война. „Ако трябва да обобщя накратко за трите войни - Балканската война е най-добре проучена, с многобойни изследвания още преди 9 септември 1944 г., т.е. преди т.нар. преврат на Отечествения фронт, начело с комунисти и последвалата съветска окупация. Най-слабо проучена е Междусъюзническата война за съжаление, което на пръв поглед е малко парадоксално, т.к. от трите войни тя е най-кратка и би трябвало, най-малко от тази гледна точка, българските историци да концентрират усилията си в тази насока. Най-малко внимание ѝ е отделено от нашите историографи поради това, че според мен става дума за „плащане на данък“ на т. нар. русофилство, т.е. тук има едно огромно тежко отбранено наследство от комунистическото минало под влияние на официалната интерпретация, за съжаление и до днес по мое мнение, русофилско-комунистическа, доминираща в българската историография. […] Но ако се върнем на Междусъюзническата война, според мен това е причината - доминиращият русофилски курс и интерпретация пречат на българските историци да погледнат обективно на тази война. Донякъде същото важи и за участието на България в Първата световна война. Там изследванията са малко по-трудни, най-малкото поради четиригодишния период на участието, т.е. говорим за дълъг период, няколко кампании, действия по суша, по въздух и вода. Но там проблемът е, че отново нашите историци трябва да обясняват причините, поради които русия ни обявява война, че имаме сражения и то успешни, за чест и слава на българския войник, подофицер и офицер съответно на няколко фронта.“ Още: Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

„Изключително дълъг е списъкът.“, казва Янко Гочев за българските воини, които заслужават нашето уважение и признателност, но за тях си спомняме само на кръгли годишнини. Един от тях е началникът на Първа конна дивизия ген. Иван Колев. „Дълги години той беше жертва точно на това наложено по политически причини схващане за българското участие във войната. То, между впрочем, е под влияние на оценката на Ленин - вожда на болшевиките, за това наше участие в т. нар. империалистическа война. И за да не бъда голословен ще дам един пример - години наред сдружението, което беше в гр. Добрич, чийто член бях и аз, за издигане на паметника на ген. Колев, 9 години води борба за издигането на този паметник. […] Все пак ген. Иван Колев ясно и категорично е разпознал русия като враг на българските национални интереси и не само на думи, а и на дела.“ Още: Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Повече за българските герои ген. Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Владимир Вазов и за „герои“ като Радко Димитриев ще научите от разговора на Васил Данов с Янко Гочев във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...