Забавените заплати на металурзите от ОЦК вече се изплащат

22998
Забавените заплати на металурзите от ОЦК вече се изплащат

Близо 60 от обща 300 металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали вече са получили забавените си с година заплати, предаде БГНЕС.

Това стана възможно, след като основните кредитори на предприятието Първа инвестиционна банк (ПИБ), BNP Paribas и фирма "Скания" оттеглиха жалбите, с които оспорваха пред съдебния изпълнител процедурата по разпределението на средствата, постъпили от публичните продажби на заводските активи.

Дотук пък се стигна след дългите протести на работниците и служителите, които бяха възобновени преди две седмици. Почти всички от измамените от бившия вече собственик на комбината Валентин Захариев получиха изпълнителни листове от съда, но жалбите на големите кредитори спираха разплащането с тях.

Сега вече в кантората на съдебния изпълнител Росен Сираков спешно се обработват по 60-70 дела на ден и първите металурзи си тръгват оттам с пълни джобове. "Оттук отиваме направо в банката, защото всеки ден ни притискат заради забавените вноски по кредита. После трябва да платим и тока, за толкова ще стигнат парите, за удоволствия пак няма". Така звучаха повечето от опаричилите се, но все още безработни мъже и жени.

Поне още 10 дни ще продължи обработването на делата и хората до един ще си получат пълните суми, подчерта помощникът на съдебния изпълнител Радослав Сираков. Той обаче настоя металурзите да не влизат в кантората, за да не създават хаос. Те, от своя страна, губят търпение и се зарекоха всеки ден да се събират на традиционното място пред паметника на Васил Левски, на метри от кантората и от областната управа.

"Ние вече не търсим само парите си, искаме среща с новите собственици от "Хармони 2012", както и с ПИБ, за да сме наясно има ли бъдеще за нас в комбината. Никой още не знае ще бъде ли даден рестарт на производствата, кога и колко души ще бъдат отново назначени на работа, какви специалисти ще се търсят", заяви водачът на протестите инж. Стефан Атанасов. Според него от малкото известия, получавани от инвеститора, не става ясна съдбата на оловния завод. За производството на олово все още всички мълчат, а там бяха съкратени 250 души, уточни Атанасов. Той разкри, че негови колеги са били сплашвани и заставяни да спрат с протестите, защото няма да ги наемат отново.

"Заплахите са предимно към работници, наети от ПИБ за поддръжката на пещите в цинковия завод, които са на непрекъсваем режим. За себе си вече съм сигурен, че няма да ме назначат, но ще бъде лош знак от страна на "Хармони 2012", ако реши да си внесе специалисти. А на улицата останаха много добри заварчици, шлосери, апаратчици, електричари, градени по 20 години в ОЦК. Ако те бъдат пренебрегнати от новия инвеститор, стотици мъже в трудоспособна възраст ще избягат със семействата си от Кърджали", коментира Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com