Връчиха отличията "Златно перо": Ето кои са носителите за 2024 г.

2318
Връчиха отличията "Златно перо": Ето кои са носителите за 2024 г.
Снимка: Фотограф: Иво Чупетловски

На тържествена церемония в залата на Националния музикален театър "Ст. Македонски" на 21 май вечерта бяха връчени отличията "Златно перо" за принос към българската култура и изкуство. 24-ма изявени български творци, хора на изкуството и науката, журналисти, медии и институции получиха красивата брошка, изработена от злато в символичната форма на писец.

В началото на събитието прозвучаха тържествените звуци на химна "Върви, народе възродени" в изпълнение на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова. Водещи на церемонията, която се реализира с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, бяха оперната певица Гергана Николаева и журналистът от БНТ Симеон Иванов. Сред официалните гости, които имаха привилегията да връчат отличията, бяха Васил Терзиев - кмет на Столична община и патрон на събитието, Евтим Милошев - служебен министър на туризма, г-жа Мария Габриел, Мирослав Боршош - председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, проф. Сава Димитров - ректор на НМА "Проф. П. Владигеров", Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, забележителните музиканти Людмил Ангелов, Венеция Караманова и Велислав Стоянов, както и изпълнителният директор на "Кантус Фирмус" Васил Димитров.

Отличените

"Пожелавам светлината на знанието и българската култура да пребъдат", с тези думи поздрави присъстващите г-жа Мария Габриел, която връчи "Златно перо" на изключителния оперен режисьор акад. Пламен Карталов. "Вълнувам се, защото това отличие е плод на огромен труд на всички мои колеги, с които съм работил у нас и в чужбина. Това, което постигаме, е плод на колективен труд и благодаря на всички, които са вписани като частица от тази награда", сподели пред публиката акад. Карталов.

Фотограф: Иво Чупетловски

Г-н Васил Терзиев, кмет на Столична община, който имаше възможността да връчи "Златно перо" на композитора Стефан Диомов, се обърна към аудиторията с думите: "Изключителна чест е за мен да съм сред вас тази вечер, сред толкова много изявени деятели на българската култура и изкуство. Имаме нужда от вашата творческа енергия, за да можем да ставаме все по-здраво и по-щастливо общество", сподели още той.

С много вълнение бяха наситени и думите на изключителната актриса Мария Стефанова, получила приза "Златно перо" от ръцете на Мирослав Боршош - председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община: "Живеем в бурно, динамично време. Промените са една след друга. Нека се опитаме да опазим нашия език чист. Нека се отнасяме към него умно, бащински, грижовно. Той се променя, както се променя времето, той е жива материя. А ние трябва да го опазим такъв, какъвто ни го е завещал патриархът на българската литература, безусловният носител на Златно перо Иван Вазов, за да го покажем на следващото поколение в пълен блясък", каза Мария Стефанова.

"Перото е много символично за мен. От една страна то е символ на полета. От друга страна с перо се пишат думите, с перо се пишат нотите, с перо може да се рисува и актьорите изговарят думите, които са написани също. Благодаря, че мога да си сложа това перо и да полетя с него", каза пред присъстващите поетесата Маргарита Петкова. Тя изтъкна също, че отличието е още по-ценно за нея, защото го получава лично от пианиста Людмил Ангелов, на чието изкуство се възхищава.

Още: Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Фотограф: Иво Чупетловски

"Горд съм, че живея в едно време с някои от личностите, с които тази вечер се качихме на сцената. Първата буква в глаголицата е кръст, защото вярата се е разпространявала чрез словото. Много ми се иска да изпишем с перото на нашия собствен живот точно тази дума - вяра. Да я пазим близо до сърцата си, защото само тя ни води напред", каза водещият на публицистичното предаване по bTV "120 минути" Светослав Иванов, когато беше награден от Иво Сиромахов.

Златната брошка бе връчена също на културолога проф. Аксиния Джурова, скулптора проф. Кирил Мескин, пианистката и корепетитор проф. Боряна Ламбрева, художничката Надежда Кутева, екипа на предаването "100% будни" по БНТ, диригента и композитор Константин Илиевски, програмния директор на Чешки център – София Силвия Дерибеева, главния редактор на уебсайта Impressio.dir Тина Философова, скулптора Иван Русев, хореографа Анелия Серафимова – Тодорова, актьора Владимир Зомбори, поп музиканта Дичо, артистичния директор на фестивала "Аполония" Маргарита Димитрова и младия диригент Любомир Денев – син.

Дългоочакван момент от тържествената церемония бе обявяването на последната награда "Златно перо", защото тя се определя чрез пряко гласуване от аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика "Алма Матер – Класик А".

След гласуване на сайта на медията, слушателите дадоха най-голяма подкрепа за цигуларката Йоанна Каменарска, като по този начин я удостоиха с 24-тия почетен знак "Златно перо" и поставиха името ѝ до останалите 23-ма тазгодишни лауреати. Тя не успя да присъства лично на церемонията поради ангажимент с прочутия диригент маестро Кент Нагано и оркестъра на Хамбургската филхармония, на който е концертмайстор.

От името на цигуларя Георги Калайджиев, създател на проекта "Музиката вместо улицата", отличието получи неговата сестра Стефка Великова. Поради професионални ангажименти не успяха да присъстват също Яна Титова - актриса и режисьор, Веселин Веселинов - Еко - джаз музикант и Владимир Карамазов - актьор и фотограф, които изпратиха сърдечни видеопоздрави към организаторите и зрителите в залата.

Фотограф: Иво Чупетловски

Тържествена атмосфера на вечерта създадоха изпълненията на изключителни млади български музиканти: Филхармония "Пионер" с диригент Любомир Денев-син, Младежки Брас бенд към НМУ "Любомир Пипков" с диригент Велислав Стоянов, Дарин Ламбрев - лауреат на Националния конкурс "Кантус Фирмус", танцьори от Клуб по спортни танци "Стил" към Националния дворец на децата с ръководител Анелия Серафимова, Китарен ансамбъл към проекта "Музиката вместо улицата" - гр. Сливен, както и известният поп изпълнител Дичо.

Почетният знак "Златно перо" е учреден през 1996 г., когато първото издание е проведено в рамките на тридневен "Арт панаир 24 Май" пред Народния театър "Иван Вазов" в София. През изминалите 28 години "Златно перо" са получили значими творци и институции, посветили живота и дейността си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование. Сред носителите на "Златно перо" са видни личности като акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова и много други "златни" имена на българската култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...