МРРБ: Около 704 000 са жилищните сгради, нуждаещи се от подобряване на енергийната ефективност

1176
МРРБ: Около 704 000 са жилищните сгради, нуждаещи се от подобряване на енергийната ефективност
Снимка: МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Предвижда се паралелното прилагане на програмите и поетапно изпълнение на мерките в тях. Това стана ясно от интервю на Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно.“ Около 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ. Сред сградите най-много са еднофамилните къщи – 650 000, 55 000 са блоковете, 3 200 сгради от семеен тип и 500 - общежитията.

МРРБ дава нова възможност за енергийна ефективност на публични и жилищни сгради

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявява нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективнос...

По разчети на МРРБ се очаква до 2030 г. да бъдат обновени около 1/5 от общо 700 000 обитавани жилищни сгради - обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност. Предвижда се в бъдеще програмите да бъдат с финансов механизъм, което означава разработването на кредитни пакети, така че да бъдат отпуснати нисколихвени кредити на собствениците с поносима месечна вноска за погасяване на заемите. „Целта ни е до 2025 г. да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това, ще продължи изпълнението на още мерки поетапно“, подчерта Благиева.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда още регламентирането на така наречените специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки. Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се засили ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подпомогнат процеса на енергийно обновяване. Предвижда се създаването и на така нареченото „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com