МВнР с разяснения за задържания български гражданин в Армения

1191
МВнР с разяснения за задържания български гражданин в Армения
Снимка: МВнР

Българският гражданин е задържан в Армения на 18 август 2019 г. по искане на властите на Киргизстан на основание на Минската конвенция за правна помощ по граждански семейни и наказателни дела на държавите-членки на Общността на независимите държави (ОНД) по повод обвинение, повдигнато в Киргизстан, за незаконно пресичане на казахско-киргизката граница през май 2017 г. Информацията за неговото задържане е официално предоставена на българското посолство в Ереван на 26 август 2019 г. Това уточняват от Външно министерство във връзка със задържането на Стоян Боянов. 

Армения е страна по редица правни конвенции в областта на осигуряването на правна помощ и правни отношения по граждански, семейни и наказателни дела, които касаят само държавите-членки на ОНД. Съгласно тези документи арменските власти могат да арестуват и екстрадират в държави от ОНД български гражданин, срещу когото има повдигнато обвинение за извършени нарушения, само на базата на включване на това лице в списъка на издирваните лица и без спазване на условието българската държава да е уведомена за съществуването на подобен казус.

Само трима българи са под карантина на о.Тенерифе

Няма данни за повече български граждани сред туристите в поставения под наблюдение поради коронавирус хотел на остров Тенерифе, с изклю...

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева два пъти досега постави въпроса за оказване на съдействие във връзка със задържането на българския гражданин пред арменския си колега Зограб Мнакацанян - по време на посещението си в Ереван на 28 октомври 2019 г., както и в телефонен разговор с него на 27 февруари 2020 г. Министър Мнакацанян се ангажира да върне обаждане по случая, допълват от МВнР.

Предстои телефонен разговор на Екатерина Захариева и с министъра на външните работи на Киргизстан Чингиз Айдарбеков. В същото време вицепремиерът и министър на външните работи на България даде указания на посланика ни в Киев да се срещне и да постави въпроса пред посланика на Киргизстан, който е акредитиран и за България.

Министерството на външните работи е в контакт с близките на задържания като се ангажира да оказва всякакво необходимо съдействие. В рамките на своите компетенции МВнР прави всичко възможно на задържания българския гражданин в Армения да му бъдат гарантирани правата и най-вече правото му на справедлив и безпристрастен съдебен процес, уверяват от ведомството. 

Още от самото начало на задържането посолството ни е в постоянен контакт и е започнало да оказва правна и консулска помощ на задържания. Консулът ни в Ереван го е посетил повече от 10 пъти като последното посещение е на 24 февруари. По време на посещенията са предоставяни хранителни продукти, телефонни карти за връзка с роднините си, облекло. Консулът ни поддържа постоянно връзка с управата на затвора, за да проверява какво е състоянието на задържания. Офисът на омбудсмана на Армения е организирал експертна група, която е посетила българския гражданин в затвора, за да провери условията, при които е настанен и какво е отношението на надзирателите към него. Посолството ни не е получило оплаквания от страна на задържания за условията и отношението на управата и надзирателите, се казва още в информация, изпратена от МВнР.

Външно министерство призна за повдигане на обвинение срещу дипломат

МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба...

Българският посланик в Ереван провежда срещи по случая, сред които с омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правосъдието с цел спазването на правата на задържания и осигуряване на справедливо правосъдие.

Що се касае до съдебното производство - съгласно разпоредбите на арменското законодателство – преводачът по време на съдебното дело се осигурява от съда.

Решението за екстрадиция на българския гражданин е обжалвано. На 28 февруари 2020 г. се очаква ново заседание на Апелативния съд в Армения.

В случай че отпадне искането на киргизката прокуратура за екстрадиране на българския гражданин, би следвало да отпадане и мярката за неговото задържане от арменските власти.

Няма данни за пострадали българи при самолетната катастрофа в Казахстан

Към този момент няма данни за пострадали българи при самолетната катастрофа в Казахстан, довела до множество жертви и ранени. От Външн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество