Националната библиотека отбеляза своя двоен празник

3743
Националната библиотека отбеляза своя двоен празник
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Националната библиотека и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти - традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”. В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките. „Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко“, подчерта доц. д-р Александрова.

Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.

Дигитализираха регистъра на старозагорската митрополитска библиотека

Старозагорската митрополитска библиотека вече има изцяло завършен дигитален регистър, съобщават от митрополията. В него са включени вси...

Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума: „Днес, когато светът е обхванат от пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство“. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. Интересен акцент постави доц. Милена Добрева-Макферсон, чийто доклад разгледа отговора на библиотечния сектор в Катар на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“, Варна, разказа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на БАН подчерта, че създаването на информационно и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.

В обобщение доц. д-р Александрова каза, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е само първата ни онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.

От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман епопея „Под игото“ - с включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com