Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

2459
Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 април 2024 г.

ПП-ДБ, БСП, "ВЪЗРАЖДАНЕ" И ИТН СВАЛИХА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА (ВИДЕО)

Росен Желязков от ГЕРБ вече не е председател на 49-ото Народно събрание. Това се случи, след като парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" се присъедини към искането на опозицията за свалянето му.

ОКОНЧАТЕЛНО: ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ПАЗАРА НА ТОКА СЕ ОТЛАГА

Парламентът отложи с 1 година, считано от 1-ви юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

ПРЕДИЗБОРНА ИДЕЯ НА ГЕРБ МИНА ПРЕЗ ПАРЛАМЕНТА - ДЪРЖАВАТА ДАВА 1 МЛРД. ЛВ. ЗА ДЪРЖАВНИТЕ МИНИ

Народното събрание прие решение за предоставяне от държавния бюджет по 250 млн. лв. годишно на въглищните мини "Марица Изток". То беше внесено от ГЕРБ и веднага беше припозната и от ДПС.

ЗАЩО “ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ“ НАПУСНА ПП-ДБ: БОРИСЛАВ САНДОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) престана да бъде коалиция, а правителството на Николай Денков не направи нищо за зелените политики в България. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ Борислав Сандов от “Зелено движение“, който беше депутат в няколко парламента и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК СЕ НАДЯВА ДА НЯМА ПАК "КОДОВЕ" ЗА МАШИНИТЕ

Обществената поръчка за машините за гласуване е към приключване – днес се отваря офертата. Надявам се бързо да се сключи договор, да се подготвят електронните бюлетини – затова сега не мога да кажа как ще изглежда екранът на машината. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя отрече, че няма време – сега всичко почнало навреме.

УВОЛНЕНИЯ В МРРБ, ЗА ДА СЕ СКРИЯТ ДАЛАВЕРИ: АРХ. ИВАН ШИШКОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

За скандални уволнения в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), с цел да се прикрият случаи на незаконно строителство, съобщи в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ бившият ресорен служебен министър арх. Иван Шишков.

СЛЕД КАТО ИЗБЯГА ОТ КАТАСТРОФА: ЕТО КАК НАКАЗАХА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК БЛАГОВЕСТ ГЕОРГИЕВ

Общинските съветници в София изключиха Благовест Георгиев от комисиите, в които членува. Припомняме, че Георгиев се опита да избяга от катастрофа, отказа и тест за алкохол и наркотици.

ЩЕ СЕ ОБЯВИ ЛИ ЕПИДЕМИЯ ОТ КОКЛЮШ И ЩЕ ИМА ЛИ СТРОГИ МЕРКИ?: ГОВОРИ ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ

Дори да се обяви национална епидемия от коклюш, няма да се въведат ограничелни мерки, както беше при пандемията от COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

НОВОТО ОРЪЖИЕ ОТ САЩ ЗА УКРАЙНА НЕ СТИГА ЗА КРАЙНА ПОБЕДА: КОНСТАТАЦИЯ (ВИДЕО) 

Новият пакет американска военна помощ няма да е достатъчен за Украйна, за да победи във войната с режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба пред The Guardian.

РУСКИТЕ ДРОНОВЕ НА ФРОНТА СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ, УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА ГИ СВАЛЯ: ГУБИ ЛИ КИЕВ ТЕХНОЛОГИЧНАТА НАДПРЕВАРА

През последните три месеца броят на руските дронове на фронта се е увеличил двойно. При това става въпрос за модернизирани дронове с променени честоти, така че за украинските сили вече е много трудно да ги идентифицират и заглушават с помощта на електронните системи за заглушаване.

ГОЛЯМАТА РУСКА ОФАНЗИВА: ПОГЛЕД ОТ ЧЕХИЯ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

За руска офанзива, която вероятно ще започне в края на пролетта или началото на лятото на 2024 година, се говори от месеци от висши украински държавни лица, включително президентът на страната Володимир Зеленски и ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов.

"ВРЕМЕТО ИЗТИЧА": ЗАКЪСНЯ ЛИ ОРЪЖИЕТО ОТ САЩ ЗА УКРАЙНА?

 

Украински официални лица, военни и военни анализатори прогнозират трудни седмици за страната, тъй като тя се опитва да овладее напредъка на Русия на бойното поле, въпреки приемането на дългоочаквания законопроект за финансиране от САЩ, пише Financial Times.

ЕП ОСЪДИ ИРАН С ПРИПОМНЯНЕ НА АТЕНТАТА В БУРГАС, ПРИЗОВА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ

Евродепутатите осъдиха безпрецедентното нападение с дронове и ракети от Иран срещу Израел и призоваха за допълнителни санкции срещу Техеран. Става въпрос за иранската атака в нощта на 13-14 април, при която в крайна сметка почти всички въздушни цели бяха свалени извън границите на Израел: Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата.

СЛУЖИТЕЛ НА "ХАМАС": ЩЕ ХВЪРЛИМ ОРЪЖИЯТА, АКО ИМА РЕШЕНИЕ ЗА ДВЕ ДЪРЖАВИ

 

Официалният представител на „Хамас“ Халил ал-Хайя, който миналата година заяви, че целта на кланетата от 7 октомври в Южен Израел е да се потопи целия регион във война, твърди, че екстремистите ще разпуснат военното си крило при едно условие. То е да бъде създадена палестинска държава в границите отпреди 1967 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com