Най-важното за деня, 12 март 2023 г.

1417
Най-важното за деня, 12 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 март 2023 година.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: В 18 ОБЛАСТИ НЯМА ОТКРИТИ НОВИ ЗАРАЗЕНИ

 

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 34 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 73 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 107 случая. 

РУСНАЦИТЕ ЗАБУКСУВАХА ПРИ БАХМУТ, ЗАХАРОВА ПРИЗНА ЗА ВЪТРЕШНИ ПРОТИВОБОРСТВА (ВИДЕО)

 

През изминалото денонощие няма нито една потвърдена руска атака, довела до някакъв териториален руски напредък по отношение на Бахмут. Това е заключението в дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), което се потвърждава както от украинските, така и от руските данни.

РОСИЦА КАРАМФИЛОВА: НЕВЪЗМОЖНО Е ЗАКРИВАНЕТО НА ТЕЦ-ОВЕ

 

Време е да сложим точка на замърсяването. Така министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова коментира незаконните сметища, които притесняват жители на няколко общини у нас. По думите ѝ от встъпването си в длъжност тя и екипът ѝ са премахнали 5 от 8 депа за боклук.

БАБХ: ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АКТОВЕТЕ СА ЗА ХРАНИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ

 

Няма тревога в обектите, които проверяваме. Правим проверки от много години. Има известно притеснение, но то е съвсем нормално. Това заяви пред БНР д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

ПРИЗИВ: КПКОНПИ ДА УСТАНОВИ ДАЛИ СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ ОТ АСФАЛТ СА ОТИШЛИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ

"Трябваше да бъдат направени повече ядки и да ни бъдат показани повече от тях, за да няма сега твърдения, че има и други ядки, в които асфалтът отговаря на проектните изисквания, но министър Иван Шишков не иска да ги покаже. Несвършената докрай работа доведе до спекулации. Министърът трябваше да излезе доста по-подготвен, когато показва тази ядка. По закон има минимален брой ядки, които трябва да се направят на определена квадратура, за да бъдат признати, когато се стигне до прокуратура и съд". Това каза пред БНР инженер Георги Георгиев, депутат в последните 4 парламента, член на комисиите по регионално развитие в тях.

ИСТОРИК: БЛИЗО 3/4 ОТ НАЦИОНАЛНИЯ НИ ДОХОД ОТИВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОКУПАЦИОННАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ

 

"Не преставам да се учудвам как може да има все още някакво съмнение, когато абсолютно всички документи - публични и достъпни за всеки човек, говорят толкова ясно, че ние сме окупирани. Даже и нотата, с която Съветският съюз обявява война на България, говори това. Окупирани сме в продължение на три години - от септември 1944 г. до декември 1947 г. Издръжката, която плащаме на Червената армия, е над 133 млрд. лева. Т.е. близо 3/4 от националния доход на България отива за поддръжката и изхранването на окупационната армия".

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ, СЕРГЕЙ ЛАВРОВ И СТИВЪН СЕГАЛ УЧРЕДЯВАТ РУСОФИЛСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ

Санкционираният по закона "Магнитски" Николай Малинов ще бъде сред учредителите на Международно движение на русофилите. То ще бъде основано на 14 март в Москва, като инициативата от дълги години е и на самия Малинов, който е ръководител на българското Национално движение "Русофили". Инициативата е подкрепена от външното министерство на Русия и министър Сергей Лавров ще присъства на събитието "с участие на представители от над 40 държави", без да се споменават кои са точно.

ЧЕТИРИ ЖЕРТВИ СЛЕД ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК КРАЙ ПЛОВДИВ

Четирима загинаха при тежка катастрофа на пътя Пловдив-Пазарджик, съобщиха от МВР. Катастрофата е станала около 16 часа на пътя Пазарджик – Пловдив, в участъка между селата Мало Конаре и Говедаре.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: КОВИД ЗАРАЗАТА СЕ УСКОРЯВА

 

Разрастването на заразата с Ковид в България се ускорява - това сочи движението на основните показатели, с които се следи болестта. За четвърта поредна седмица новите случаи на коронавирус в България вървят нагоре, като от началото на тази девета вълна изминалата седмица показва най-сериозни ръстове в главните показатели.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 13 МАРТ 2023 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)

 

През нощта ще бъде предимно ясно и на много места в котловините от Западна България сутрешните температури ще са отрицателни. Почти тихо време с минимални температури между минус 3 и 2°, в София - около минус 2° Утре ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София - около 11°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com