Нови обвинения за злоупотреби на ген. Шивиков

3603
Нови обвинения за злоупотреби на ген. Шивиков

В хода на разследването на Военноокръжна прокуратура - София срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са събрани доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

Това съобщиха от прокуратурата.

Генерал Шивиков влиза в битката за кметския пост на Карлово

Бившият командир на Стрямската механизирана бригада ген. Димитър Шивиков влиза в битката за кметския пост на Карлово като независим к...

За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение на 14.09.2015 г. е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.

В хода на това разследване са били събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.

През 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. За това престъпление ген. Шивиков е обвинен от Военноокръжна прокуратура- София на 14.09.2015 г.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени.

Няма виновни по случая "Шивиков"

Проверка на Инспектората на Министерство на отбраната установила, че предоставянето на информация по случая с повдигнатото обвинение ...

На 17 и 18 май 2014 г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

През лятото на 2014г., след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк- град Карлово.

На 26.09.2014 г. Сдружение „Ловно рибарско дружество” - Карлово провело тържеството „Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015 г.“ Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане на това тържество. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По разпореждане на Шивиков били предоставени военни автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

На 10 – 12 октомври 2014 г. в гр. Калофер е било проведено тържество -„Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, отбранителни продукти – агрегати, електро – осветителна мрежа, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39 маси .

На 06.12.2014 г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за логистична подкрепа на мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие 8 военнослужещи и военни автомобили.

Проверяват началника на Военна полиция

Министърът на отбраната Николай Ненчев е възложил на инспектората на МО проверка във Военна полиция, която установи злоупотреба със с...

На 16.12.2014 г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно на началника на отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014 г. 23.12.2014 г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

На 6 и 7 февруари 2015 г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие на 30.01.2015 г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури военна техника и личен състав - автомобили, палатки и 9 военнослужещи.

На 29.04.2015 г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура . На 29 и 30 април 2015 г. 5-ма цивилни служители на „61-ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура.

За периода от месец март 2014 г. до 13.06.2015 г. ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно - рибарско дружество“- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

Разследванията по двете досъдебни производства продължава.

Ненчев увери: Нищо извънредно не се случва

Ние се придържаме към една програма, приета миналата година и нищо извънредно не се случва извън тази програма. Наистина сега съвместн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com