Новините: Най-важното за деня, 04 септември

2830
Новините: Най-важното за деня, 04 септември
Снимка: Министерство на отбраната

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 04 септември.

ПАТРИАРХ НЕОФИТ Е В БОЛНИЦА

Патриарх Неофит е в болница, съобщават от Светия Синод. Той с пневмония, причинена от застояване и като следствие на прекаран COVID-19, подчерта bTV.

"АЛФА РИСЪРЧ": РЕКОРДНО НИСЪК РЕЙТИНГ НА РУМЕН РАДЕВ, ПП С 6% ЗАД ГЕРБ

 

Четвъртата поредна предизборна кампания за по-малко от две години започва в силно променена социална и политическа среда в сравнение с предишните три, показва националното представително проучване на Алфа Рисърч. Налице е категоричен превес на икономическите и финансови притеснения на хората над доминиращата преди година цел за промяна на модела на управление. Недоверието към партийните лидери обхваща вече цялата политическа класа, не само старите политици. Разочарованието измества миналогодишните надежди и заедно с липсата на ясни управленски алтернативи прави избирателя силно колеблив, дали и за кого да гласува.

КИРИЛ ПЕТКОВ: САМО ЗА МЕСЕЦИ ДОГОВОРИХМЕ С РУМЪНИЯ ПЕТ МОСТА НАД ДУНАВ. БОРИСОВ НЕ УСПЯ 12 ГОДИНИ (ВИДЕО)

След десетдневна съвместна обиколка из страната, лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев поеха на срещи с граждани в цяла Българя - поотделно. Петков тръгна с брандирания автобус на север, а Василев – на юг, като на някои места ще се събират отново. „Само за седем месеца се договорихме с румънското правителство за моста между България и Румъния до Силистра, както и за още четири моста над Дунав. За последните дванадесет години Борисов само обещаваше и не направи нищо. Още тази година обаче започва проектирането на мостовете и в следващите четири години те ще бъдат абсолютна реалност. Така че нека да помогнем на г-н Борисов да загуби тези избори и да вземе правилното решение за себе си – да се пенсионира“, каза Кирил Петков във видеообръщение от Враца.

БОРИСОВ: МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ТРЯБВА ДА ПРОЯВИ МАСОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ ЗА АЕЦ "ЗАПОРОЖИЕ"

 

"Международната общност трябва да прояви масова нетърпимост към украинци и руснаци - да се махнат и да оставят на международни сили да пазят ядрената централа. За нас няма да има никакво значение кой е виновен. Нашият туризъм ще умре, нашето земеделие ще умре - мине ли облак". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща. Той е водач на листата на ГЕРБ - СДС в 25-ти МИР София град и в 16-ти МИР Пловдив град. По думите му това всъщност е риск от използване на ядрено оръжие, а ние сме в непосредствена близост. 

КАРЛОВО С ПРИЗИВ ЗА ПОМОЩ

Кризисният щаб по ръководството на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов се обърна с молба към всички, които могат да осигурят техника - багери, трактори, фадроми и самосвали, да се включат в почистването в най засегнатите райони от наводнението. Щабът е анализирал състоянието на пострадалите селища към момента. Приоритетни за ликвидиране на последиците от наводнението са селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тези населени места вече са се включили доброволци от цялата страна.

ВЛАСТИТЕ ПРИЗОВАХА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА ДА НЕ ПИЯТ ЧЕШМЯНА ВОДА

Властите призоваха жителите на пострадалите села в Карловско да не пият чешмяна вода. Това апелира областният управител на Пловдив Ангел Стоев на брифинг в село Каравелово. Той увери, че проби ще се взимат възможно най-често. На брифинга присъстваха още представители на Регионалната здравна инспекция, на Агенцията за безопасност на храните, главният инженер на "Напоителни системи" Пловдив, бригаден генерал Деян Дешков, областният директор ан МВР.

ДЪРЖАВАТА ВКЛЮЧВА НАЙ-МОДЕРНАТА ТЕХНИКА В РАЗЧИСТВАНИЯТА СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА

В разчистването на селата в Карловско, засегнати от водната стихия от утре се включва най-новата и модерна техника на „Автомагистрали” ЕАД, която ще помогне значително за по-бързото нормализиране на обстановката в наводнените населени места.

ЯВОР ГЕЧЕВ: БЕДСТВИЕТО В КАРЛОВО НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНО

 

Бедствието нямаше да може да бъде преустановено, дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат. Това заяви пред БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев след огромните наводнения в Карловско.

ЗЕЛЕНСКИ: РУСИЯ ПОДГОТВЯ "РЕШИТЕЛЕН УДАР" В ЕНЕРГИЙНАТА ВОЙНА СРЕЩУ ЕВРОПА

 

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова за по-голямо единство в Европа, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ДОБРИТЕ НОВИНИ СЕ ЗАПАЗВАТ

 

Пета поредна седмица вече има спад при всички основни показатели за случаите на коронавирус в България, като той полека става по-голям на седмична база в най-важните аспекти. Намаляват новооткритите случаи, намалява процентът на положителните тестове, намалява и заболеваемостта на 100 000 души. Добрата новина е, че натоварването на болниците не спира да намалява, а смъртността също тръгна надолу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com