Карлово с призив: Не ни достига тежка техника за разчистване на потопените села

5249
Карлово с призив: Не ни достига тежка техника за разчистване на потопените села
Снимка: БГНЕС

Кризисният щаб по ръководството на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов се обърна с молба към всички, които могат да осигурят техника - багери, трактори, фадроми и самосвали, да се включат в почистването в най засегнатите райони от наводнението.

Щабът е анализирал състоянието на пострадалите селища към момента. Приоритетни за ликвидиране на последиците от наводнението са селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тези населени места вече са се включили доброволци от цялата страна.

Трети ден военнослужещи помагат за преодоляване на последиците от бедствието в Карловско

Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от Военновъздушните сили ще участват днес в преодоляването на последиците от големите ...

Тази сутрин единствената техника в Каравелово е била един малък трактор, с който хора са разчиствали двора си. Над 2 метра са наносите в някои от къщите. Хората споделят, че в дворовете им има рязани дървета, които придошлата вода е довлякла от планината.

ОЩЕ: Явор Гечев: Бедствието в Карлово не можеше да бъде предотвратено

От Министерство на отбрата съобщиха, че над 100 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от Военновъздушните сили се включват днес в преодоляването на последиците от големите наводнения в община Карлово с товарни автомобили с повишена проходимост и моторни резачки. Те ще действат в селата Богдан, Каравелово, Слатина и др. Работата на всички военнослужещи ще се ръководи от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Все още в село Богдан има къщи с откъснат достъп след наводнението. Има риск и за някои от тях да се срутят. Хората се притесняват, че няма да има достатъчно питейна вода. Няма и тежка техника, която да започне разчистването на стотиците кубици дървесина. Като основна причина за бедствието хората виждат изсичането на гори в Средна гора.

Тежка техника на аварийни екипи, Гражданска защита, военни и пожарна безопасност вече е на място в Трилистник, след като водата почти се оттече. Най-голяма е драмата на хората, чиито къщи са залети до половината с кал. Голям проблем остава и липсата на електричество. Изключително големи са щетите за селскостопанските производители. В едно от стопанствата тонове слъчноглед и пшеница са потопени.

БЧК предоставя помощ на Карлово и Калояново

Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеала и 1000 литра дезинфектант, предназначени з...

Хората се питат не можеше ли да се предотврати бедствието, след като отдавна се знае за липсващата в близост дига на река Стряма.

"Това нещо се знае, от 2005 година е скъсана. Вижда се на гугъл мапс, дигата я няма до средата на нивата. До момента никой не е взел никакво отношение към този въпрос. Причината не е в бедствието, а в безхаберието".

Все още не е започнал описът на щетите, очаква се това да стане след оттеглянето на водата от къщите и дворовете.

Кризисният щаб в Карлово публикува и банкова сметка в помощ на пострадалите от наводнението села. Желаещите да помогнат могат да го направят по следната банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382, BIC FINVBGSF, ПИБ АД-Клон Карлово, ул. "Генерал Карцов"6, с код за вид плащане: дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната.

Отстраняват щетите в селата Богдан и Каравелово

Започва отстраняването на щетите от карловските села Богдан и Каравелово, предаде БНР.  В карловските села Богдан и Каравелово - ...

Кризисният щаб благодари на всички организации и граждани, които помагат в този тежък момент, съобщават още от там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com